12.11.19

Jeřáb popelavý

Jeřáb je nádherný pták a už jsem tu o něm psala,když se mi ho podařilo vyfotit někdy na jaře na skoro stejném místě,jako jsme ho objevili minulý týden v pátek.Na stránkách České ornitologické společnosti se píše,že se zdržují nejvíce na Českolipsku,kde je nejvíce mokřadů.Ač jsem se snažila sebevíce a dokonce si lehla do mokré trávy,nebylo ještě devět hodin ráno,abych si podepřela lokty a udržela ruce v klidu,dalo mi práci vybrat pár fotek.Stativ jsem jasně neměla,protože si jel manžel do Svijan do pekárny pro chleba a já mu jen tak řekla,pojeď se podívat k Žabakoru.Odpoledne tu jeřábi už nebyli,zřejmě tu měli zastávku na cestě za přezimováním.Bylo mi  hrozně líto,že můj foťák a i já jsme ty nádherné ptáky nezachytily tak,jak bych si přála a jak by si to zasloužili.Byli prostě hodně daleko a proto i hodně fotek jsou výřezy. Už delší dobu jsem uvažovala o větším objektivu 300 mm,protože mě baví přibližovat si cokoliv.A tak jsem se radila s panen fotografem,který mně radí a hodně věcí mě naučil a za dva dny jsem měla objektiv na můj Nikon doma.No a teď budu chodit pracovat k mladým do restaurace ,abych doplnila rodinný rozpočet.Hlavně také proto,že nemohou sehnat pracovní sílu na úklid.
Prostě bez práce nejsou koláče,hi,hi.Ale mám velkou radost a zase si s čím hrát,zkoušet a učit se.

Již od nepaměti jsou jeřábi milováni pro svou eleganci a krásu ,obdivováni pro svůj starobylý původ,působivou velikost či náročné tahy na obrovské vzdálenosti.Jsou opravdovými tanečními mistry ptačí říše a uctívanými symboly štěstí,věčné lásky,dlouhého života či míru.

 Nejdříve jsme se dohadovali,co to nad námi letí za ptáky a všimli jsme si,že se přesunuli blíže k rybníku Žabakor a tak jsme se za nimi opatrně vydali.






Tady už jsem poznala,že jsou to jeřábi.
















Na jaře se sem vydám a budu doufat,že je tu objevím.
Mějte hezké dny

20 komentářů:

  1. Jíťo to je skvělá podívaná 💞🌹💞

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni,děkuji.Podívaná to opravdu byla,ale také zklamání,že na takovou dálku nemám foťák

      Vymazat
  2. Hezké líbí se mi♥🌹💖🌹👱

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Jituško překrásné fotečky, prohlédla jsem si je znovu ♥ ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Danuško,děkuji.Chtělo to větší objektiv,ale každý mi říká,že tu nikde v okolí tolik jeřábů neviděl

      Vymazat
  4. Jituško, nemám slov! Jsi skvělá fotografka, hotová lovkyně. Manžel se usmívá, když kvůli fotce někam lezu nebo si naopak klekám, to by teprve koukal :o)
    Sehnat lidi na práci je hodně těžké, něco o tom vím, dcera má v tobě velkou oporu!
    Měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko,děkuji.Na to jsem expert,já hlavně hledám si nějak podepřít ruce,aby se mi tolik netřásly

      Vymazat
  5. Jituško jsi fakt dobrá.To jsem ještě neviděla.Hezké ráno.....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jindřiško,děkuji.Na jaře se sem vydám už s lepším objektivem

      Vymazat
  6. Tedy tak veliké hejno jeřábů jsem ještě neviděla. Loni na jaře jsem vyfotila jeden pár, když přilétali, ale jinak je tady vidět není. Asi opravdu na jejich focení je to Českolipsko, Novozámecký a Břehyňský rybník a také rybníky u Holan. Tam je mnoho míst i mokřadů, kde mohou hnízdit a mají hlavně klid. Parádně jsi je zachytila. Jinak já jsem si myslela , že už tem 300 mm objektiv máš od začátku. Pokud jsi to fotila 50 mm, tak stejně je to kumšt je takto zachytit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaru,foťák má základní objektiv 18 až 55 mm,to je na krajinky a tak jsem si brzo dokoupila objektiv 200 mm,ale i ten na takovéhle záběry je málo.300 mm je přeci jen o dost dražší.

      Vymazat
  7. Jituško take jsem to neviděla u nás to ani neni nádherně si je zachytila a užívej si nového objektivu zase něco nafot moc děkuji *****************

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bětuško,děkuji.Měla jsem kliku,protože vidět tolik jeřábů pohromadě by si přál asi každý fotograf.Poslala jsem sem známého,ale už byli pryč.Asi letěli někam přezimovat

      Vymazat
  8. Nádherné jsi je zachytila Jituško, škoda jen , že nepřiletěli blíž ********

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Květuš,děkuji.Kdyby byli blíž bylo by to lepší,jenže kolem vede silnice a nad ní hodně rušná dálnice na Prahu a tak se zdržují raději dále,kde je klid

      Vymazat
  9. Nádherné fotky vyzerajú akoby boli malované *******************

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Slávko,děkuji.Jsou to velké výřezy a tím foto ztrácí na kvalitě,tudíž je musím přiostřovat

      Vymazat
  10. Jituško, nádhera, radost pohledět. :)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za Vaše komentáře,které vždy potěší a kterých si velmi vážím.
Vzhledem k mému problému nebudu děkovat každému jednotlivě,odpovím pouze,pokud budete mít nějaký dotaz k uveřejněnému příspěvku.Děkuji za pochopení