12.3.20

Lázně Sedmihorky

V neděli mě manžel vyvezl na výstavu do Semína,který patří pod obec Troskovice.Výstava se konala v prostorách keltského Hradiště Semín.Výstava byla zajímavá,cena nám ovšem vyrazila dech.Za tu cenu bychom si třeba Turnovské muzeum prohlédli 5x.Vystavovaly se zde acháty nejen z Českého ráje.Mně se moc líbily acháty z nových nalezišť v Maroku.
V dalším prostoru byla výstava nádobí,skla a lidové keramiky našich předků.Mě nejvíce ale zaujaly fotoobrazy z Českého ráje autora Zdeňka Patzelta.Ty byly opravdu nádherné.
A poslední patro patřilo dílům Salvadora Dalího.Fotit se zde nesmělo.Škoda ráda bych se za tu cenu s vámi podělila.
Byl odtud krásný výhled na Trosky.Pán,který si fotil hradiště,byl napomenut.Tak jsem se neodvážila.




Venku se udělala docela hezky a tak jsme se rozhodli,že se zajedeme podívat do Sedmihorek a budu tak moci ukázat Alence,jak je na tom zdejší bazén.Nejdříve jsme šli k němu.Naposledy jsem tu byla s vnoučatama,když jsme byly na prázdninách v kempu v Sedmihorkách.Ale nekoupaly jsme se,voda se nám zdála v bazénu hodně špinavá.Ale jednou jsem se tu koupala,to jsem tu byla se synem a jeho rodinou.Voda je i v parném létě ledová.



V sezoně je tu hodně rušno,ale hlavně kvůli hospůdce.


Lázně Sedmihorky,jsou bohužel už pár let zašlá sláva.Vždy,když sem zavítám je mi líto,jak to s nimi dopadlo.Pamatuji časy,kdy se to tu hemžilo lidmi.Pořádali se tu různé akce,jak pro lázeňské hosty,tak pro turisty.Jezdili jsme sem tancovat při různých příležitostech a pořádali se tu i plesy.
O lázních Sedmihorky jsem už na blogu psala a tak jenom pro připomenutí.
Lázně Sedmihorky, nejstarší vodoléčebný ústav v Čechách založil roku 1841 MUDr.Antonín Šlechta,nadšený zastánce vodoléčebných metod Vincence Priesnitze.Lázně se těšily přízni nejen obyvatel rakouské monarchie,ale i vysoce postavených osob z cizích zemí.Po revoluci lázně několikrát změnily majitele a poslední roky už jenom chátrají.




Ani hospoda už není otevřená.Přitom je to na výchozím bodu do Skalního města a jiných lokalit.Občerstvení tu zajišťuje jeden stánek.










Je to smutný pohled,že.
Mějte se hezky a opatrujte se.


32 komentářů:

  1. Skvělé fotky, Jíťo. Ten areál je pěkný, mají alespoň otevřeno přes léto?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni,děkuji.Je tu otevřený pouze kiosek.Hospoda je zavřená už poslední roky.Nechápu

      Vymazat
  2. Tam je opravdu krásně. Byli jsme tam loni v létě. Šli jsme pěšky z Turnova přes Valdštejn, Hrubou Skálu dolů do Sedmihorek. Je tam nádherně, ale nejvíc mi vadila na krásném altánu reklama na půjčovnu koloběžek, kterou klidně mohli umístit třeba na plot u restaurace. Je to škoda, nádherné lázeňské budovy zejí prázdnotou. Celé okolí je krásné a zajímavé. Kousek zámek Hrubá skála a možné procházky do skal. Děkuji za připomenutí tohoto zajímavého místa. přeji Ti krásné jarní dny a super další výlety. My se teď kvůli všem možným omezením asi nikam nedostaneme...

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkné fotky a pěkný výlet.
    Taky se opatrujte.
    Jitka

    OdpovědětVymazat
  4. Napsala si to přesně, Jituško. I Sedmihorky patř k místům, o kterých můžeme říct je - zašlá sláva. A je to opravdu škoda. Děkuji za reportáž a přeji hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
  5. Jituško, krásný výlet moc hezké místo.Děkuji za ně i hezké psaní jinak souhlasím je to opravdu smutné.Měj krásný víkend.🌹💖🌹

    OdpovědětVymazat
  6. Krásné místo v krásné krajině... škoda opuštěnosti areálu, ale po dnešku se už vůbec nedivím, že lidé končí s podnikáním...stát jim hází takové klacky pod nohy, že to prostě nejde. A ještě se vůči nim chová arogantně a jako k odpadu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy,děkuji.Ono to patřilo naposledy asi odborům a ty jsou fuč...

      Vymazat
  7. Krásný výlet. Salvadora Dalího miluju :-) Co se zašlých, opuštěných lázní týče, takto mi bylo vždycky líto budov v náchodské Bělovsi, kterou proslula minerálka Ida. Už jsem tam pár let nebyla. Třeba se to s lázeňskými domy posunulo k lepším zítřkům.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Romčo,děkuji.Tak to by se ti jeho výstava líbila.

      Vymazat
  8. Jituš, moc děkuji za bazén v Sedmihorkách. :-D Bývala v něm čistá voda, tedy oproti rybníku, který je před kempem.
    Lázně jsou už opravdu jen pozůstatkem jejich bývalé slávy a je to škoda. Jsou opravdu výchozím místem pro návštěvu "Skaláku", ale asi není zájem to tam znovu oživit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko,děkuji,On byl hlavně ten bazén obrostlý,chtělo by to vyčistit.Máš pravdu,že rybník v kempu také nebyl v parnu moc čistý.Vždy jsem se pídila po sinicích,ale to jsem se nikdy moc nedozvědala.Zákaz tam nebyl,co jsem tam byla asi 3x s vnoučatama

      Vymazat
  9. Ahoj, Jituš, děkuji za pěkné pokoukání.Měj prima víkend...♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ali,děkuji.Mamince přeji zdraví a tobě hodně sil

      Vymazat
  10. Jitko, krásný výlet, jen je škoda těch opuštěných lázní. Vypadají stále hodně zachovale.
    Přeji prima víkend. D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo,děkuji.Zatím vypadají ještě dobře,ani nejsou třeba vytlučená okna,jak to u takových budov bývá

      Vymazat
  11. Jitko, děkuji za další procházku s tebou do míst, která jsem ještě nikdy neviděla. Přeji ti hezký večer. Iva♥

    OdpovědětVymazat
  12. Jituško, také dík za pěkně zdokumentovaný výlet. Škoda, že chátrají mnohé dříve hojně navštěvované lázně i kempy. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško,děkuji.Mas pravdu,je to velká škoda.

      Vymazat
  13. Máš pravdu, je to smutný pohled a velká škoda! Takové krásné místo!:-(
    Peřeji příjemný zbytek víkendu.:-)

    OdpovědětVymazat
  14. Emo,děkuji.Je to krásné místo v Českém ráji.Nechapu,že o to nemá nikdo zájem.

    OdpovědětVymazat
  15. Parádní fotky Jituš*******

    OdpovědětVymazat
  16. V létě jsem se v Sedmihorkách několikrát prošel a taky nechápu,že alespoň ta restaurace není otevřená. Vždyť je to vyhlášené místo s dobrou dostupností autem! A těch lidí v kempu !!!
    Hradiště Semín jsem nestihl navštívit a docela mě to mrzí. Třeba se zadaří příště! Zatím jsem ho viděl jen z Trosek

    OdpovědětVymazat
  17. Také to nechápu,že se s tím nedá nic dělat.A už vůbec,že nefunguje aspoň v sezoně restaurace.Prodělečná by nebyla,projde tu moře lidí.Hradiště Semín zatím otevřené nebylo,pouze jenom na pár akcí.My se tam dostali díky výstavě.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za Vaše komentáře,které vždy potěší a kterých si velmi vážím.
Vzhledem k mému problému nebudu děkovat každému jednotlivě,odpovím pouze,pokud budete mít nějaký dotaz k uveřejněnému příspěvku.Děkuji za pochopení