5.6.23

Polské zámky

Dnes to bude delší příspěvek,protože jsem se rozhodla dát najednou více zámků.Polsko jsem u sebe už uzavřela,sešli jsme se s rodinou,povyprávěli,promítli fotografie a na blog mi zbývá dát poslední dva příspěvky.

 Zámek Pakoszow z roku 1725  je ve stylu pozdně barokním.Kdysi šlechtické sídlo dnes hotel.Historie polských památek se mi na internetu těžko hledá,všechno je v polštině a nemám tolik času,abych to dlouho dohledávala.Vás asi stejně nejvíce zajímají fotografie.




























Zámek Myslakowice




Zámek Milkow leží v  Dolnoslezském vojvodství.Původně barokní palác byl postaven v roce 1667.Po požáru v roce 1768 zámek přestavěl jeho majitel hrabě Johann Nepomucen Lodron-Laterano.Jemu je přičítáno klasicistní řešení fasády a vytvoření okolního parku.Další změny provedli noví majitelé v 19.století.Po druhé světové válce byl v zámku zřízen rekreační dům a dům s pečovatelskou službou.Od roku 1996 je zámek v soukromém vlastnictví a slouží jako hotel a restaurace.









           Zámek Schaffgotsch ve městě Cieplice Slaskie-Zdroj je raně klasicistní palácová stavba s rozsáhlým zámeckým a lázeňským parkem.Současná podoba budovy byla postavena v letech  1784 - 1788 .Ovšem první zmínka o zámku  pochází už z roku 1687 u příležitosti lázeňského pobytu polské královny Marie Kazimíry.Zámek zcela vyhořel v roce 1777 následkem úderu blesku a tak byl zámek postaven nový.Rod Schaffgotschů zde zůstal až do roku 1945.Nábytek a sbírky majitelů byly později odstraněny a nebo zničeny.Od roku 1975 zde sídlí pobočka Vratislavské technické univerzity.

















V Polsku je hodně zajímavostí,stálo by za to se sem ještě vrátit,ale pokud bychom se ještě někam dostali na více dní,
tak bych se spíše podívala zase někam jinam
Mějte se hezky


12 komentářů:

  1. Jituš, patřím k těm, koho toto téma - dovolená v Polsku zajímá a ráda se nejen podívám, i přečtu. Já si k tomu prostuduji mapku. Pokud to leží ve Slezsku, toto území bylo kdysi součástí Zemí Koruny české... Je fajn, že sis před dovolenou určila plán, co navštívíte. Je spousta lidí, kteří přijedou, chodí po kraji od ničeho k ničemu a ty stromy vypadají stejně tam jako u nás.
    Takže já za sebe děkuji, ráda jsem se podívala do míst, která asi nenavštívím, ale od kamarádky vím, že Polsko má co nabídnout. Blízkost našich jazyků také není k zahození.
    Přeji další pěkné výlety. ☺

    OdpovědětVymazat
  2. Jituško zdravím a moc děkuji za milé komentíky. Potěšila jsem se nejen krásnými fotkami, ale i průvodními slovíčky ♥

    OdpovědětVymazat
  3. Jitko, tak až na malé výjimky jste byli na stejných místech, jako já loni s vnučkou na zájezdu, ale protože jsem byla v Polsku vícekrát a jezdilo se po různých památkách, musím Hance nade mnou potvrdit, že Polsko má co nabídnout. Včera - na jiném zájezdu, jsem se od jedněch manželů dověděla opět nějaké novinky - a tak kdo ví...třeba se na ně pojedu později podívat. Znáš to, zvědavost je hnací motor.
    Hezky vám tam kvetly tulipány.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  4. Vidím, že jsi měla pestrou dovolenou a hodně jsi toho zvládla. Povídání je zajímavé a fotky moc hezké!! Přeji krásné dny!

    OdpovědětVymazat
  5. Ráda jsem se podívala, Jituško! Vše působí upraveně, ty sochy v trávníku vypadají dobře, stejně jako pasoucí se koně.
    Přeji hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
  6. Každý zámek má jiný styl, pěkné zahrady, ihned jsem zaregistrovala sochy, umění v zahradě mám ráda, koně to oživili, krásné tulipány a rododendrony, no prostě skvělá foto reportáž. Díky za ukázku a pěkné dny ti přeju.

    OdpovědětVymazat
  7. Polsko resp. jeho horní část k Baltu u Westerplate jede letos objevovat dcera s rodinou. Tak jsem zvědavá jak se jim po letech dovolených v teple Chorvatska, Egypta a Tunisu bude líbit trochu studenější Balt ;-). Ale je pravdou že co do krásných staveb ať už kostelů nebo hradů a zámků je Polsko velmi bohaté a je co objevovat a obdivovat.

    OdpovědětVymazat
  8. Navštívila jsi krásné zámky a zahrady,byla to hezká dovolená a ráda jsem s tebou cestovala při prohlížení perfektních fotek.Přeji hezké dny a nové zážitky...

    OdpovědětVymazat
  9. Jitko, pořád je co obdivovat u nás i u sousedů. Ráda jsem si prohlédla pěkné fotky a zavítala k sousedům. Měj se hezky, pá 😀

    OdpovědětVymazat
  10. Jíťo měla jsi skvělou dovolenou a co vše jsi viděla. Super stavby, sochy. Ty tmavé tulipány velká krása. Hezký večer ⚛ ღ ♥

    OdpovědětVymazat
  11. Jituško, líbí se mě, jak je vše vkusně upravené. Měla jsi hezkou dovolenou, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  12. Krásné fotografie Jituško z dovolené v Polsku , nejen v Čechách jsou krásné místa ♥

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za Vaše komentáře,které vždy potěší a kterých si velmi vážím.
Vzhledem k mému problému nebudu děkovat každému jednotlivě,odpovím pouze,pokud budete mít nějaký dotaz k uveřejněnému příspěvku.Děkuji za pochopení