12.8.19

Dolanský rybník a Pavlovice

Toto je další část pokračování výletu u Holan.Naším cílem je Dolanský rybník a hlavně socha panny a vodníka.V ruce jsem měla mapku z informační tabule v Holanech,kterou jsem si ofotila a později vytiskla.Na mapách na seznamu mě mátlo,že jsem tam nenašla silnici.Jezdíme autem a tak musím zjišťovat,kam se až autem dostaneme.Kolem Milčanského rybníka je kemp a v lese hodně chat a vede tu polní a lesní cesta,kam jsme se neodvážili.Teprve,když jsme se optali u první chaty,tak nám bylo řečeno,že je to zde pro auta průjezdné a že to máme projet a dostaneme se až k zákazu vjezdu a tam máme auto nechat a dále jasně pokračovat pěšky.Rekreační oblast se mi líbila.Chaty v pěkném borovém lese,leckde parádně schované.Asi by se mi tu na rekreaci líbilo.

Bleky se už nemůže dočkat až vyrazí.




Dolanský rybník je největší z rybníků tvořících soustavu známou jako Holanské rybníky v jižní části okresu Česká Lípa.Nad rybníkem se tyčí kopec Ronov se zříceninou na jeho vršku.



Hráz s výpustí Dolanského rybníka.





Tady se Bleky vyřádila,lítá sem a tam Nám je už hůře,slunce nemilosrdně pálí.











A jsme tu.Socha panny a vodníka na mostku přes Bobří potok vytékající z Dolanského rybníka.Moc hezké místo.Myslela jsem,že sochy budou mít nějaký příběh,ale nic jsem nenašla.








Podle mapky by tu měl být i Dolanský vodopád,ale ten jsem nemohla najít.Manžel se vrátil zpět na louku a házel Bleky klacek.Já se tu motala a zjistila jsem,že mě pozoruje divný chlápek.Úplně jsem ztuhla,když jsem viděla,jak se manžel vzdaluje.Bleky se mi pořád plete pod nohy a zrovna mě tu nechala samotnou.Vodopád jsem nenašla.Pán,kde jsme nechali auto u jeho chaty mi řekl,že je velké sucho a že je možné,že ani žádný není.




Když jsme na cestě zpátky k autu dusno se zvětšuje a pěkně se mračí.Pospícháme,protože já se hodně bojím,aby nás v lese nezastihla bouřka.Oddychnu si až v autě.O zážitcích s bouřkou bych tu popsala stránky a proto se bojím.

Jedeme přes obec Pavlovice,kde mě zaujme kostel na návsi a tak zastavujeme.Pavlovice jsou součástí obce Jestřebí v okrese Česká Lípa.Žije zde 76 obyvatel.Zajímavá je i náves.Je tu soubor roubené lidové architektury a historické jádro vsi je od roku 2017 chráněno jako vesnická památková zóna.







Památná lípa velkolistá


Barokní kostel Nanebevzetí Panny Marie







Vedle kostela je kaple




Je otevřená a tak nakouknu dovnitř.  



Poslední pohled na kopečky a frčíme domů.Výlet byl moc pěkný,občas něco nenajdeme,ale důležité je,že jsme v přírodě a třeba se sem ještě někdy vrátíme a projdeme to,co jsme minuli.Zajímavostí je tu hodně a co se mně hlavně líbí,moc turistů tu není,jako u nás v přeplněném Českém ráji.


Mějte hezké srpnové dny

16 komentářů:

  1. Nádherné fotografie Jituško. Tam to také trochu znám. Když jsme tam byli my, tak tu Dolanského rybníka sochy ještě nebyly. Vodopád jsme naštěstí viděli. Teče ze skály, ale byl to jen slabý pramínek vody, tak že v tom letošním suchu je přítok asi vyschlý. V místě, kde máš fotografii té jakoby průrvy, kdysi stával mlýn a také hrad menší velikosti. Zajímavý je také vrch Vlhošť, který máš na mnoha fotografiích. Je tam velice zajímavá příroda. Na Ronově je také zřícenina hradu, ale zatím jsme tam nebyli. Přístup je stejně náročný asi jako na Ralsko, tak že mám obavy, že to by manžel nezvládl. Tak že jsi mě opět potěšila nádhernými fotografiemi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaru,děkuji.Je tu hodně zajímavých míst,myslím,že jsme tu nebyli naposledy.

      Vymazat
  2. Jitko, nádherné fotky, úžasná místa. Užívám si výlet s Tebou. Měj fajn dny. D.

    OdpovědětVymazat
  3. Další skvělá podívaná Jíťo. Super❤🌺❤

    OdpovědětVymazat
  4. Jituško, mám ráda vaše výlety! Bereš nás na krásná místa.
    Děkuji za fotky a přeji hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
  5. Jituško,moc krásné fotografie ze zajímavých míst.Naladila jsi mě na INST.

    OdpovědětVymazat
  6. Jituš,moc krásný výlet.Ty sochy jsou krásné a v malebném prostředí.Kostel je také pěkný,dokážeš vyzdvihnout věci,kterých bych si já moc nevšimla.Jsem nevěřící a kostely mě moc nezajímají.Ale teď už vím,že jsou to hodně zajímavé stavby.F.

    OdpovědětVymazat
  7. Fabi,děkuji.S kostely jsem to měla dříve podobné.Teď si všímám,že jsou to velice zajímavé stavby

    OdpovědětVymazat
  8. Jitka úžasné fotky..... Krásna príroda********************

    OdpovědětVymazat
  9. NÁDHERNÉ FOTKY ****** v Čechách je spoustu zajímavých míst. Máme nádherné památky i krajinu ♥

    OdpovědětVymazat
  10. Květuš,děkuji.Máš pravdu.Chtěla bych i někam dál,ale to bychom museli tak na dva dny.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za Vaše komentáře,které vždy potěší a kterých si velmi vážím.
Vzhledem k mému problému nebudu děkovat každému jednotlivě,odpovím pouze,pokud budete mít nějaký dotaz k uveřejněnému příspěvku.Děkuji za pochopení