20.8.19

Objektivy po tatínkovi

Že se dá fotit starými objektivy nasazenými na zrcadlovky vím už dávno.Tatínek se fotografováním živil a měl hodně fotoaparátů.Některé mám konečně doma,zbytek je u dcery.A tak jsem získala zatím tři staré objektivy.Pentacon 50 mm F 1,8,Helios 44-2 a Jupiter 37A .O starých sklech jsem si toho přečetla hodně,navštívila i pár chatů a diskuzí,než jsem se do toho pustila sama.Hlavně jsem si musela koupit redukci,abych mohla starý objektiv nasadit na moji zrcadlovku Nikon.A potom už se obrnit trpělivostí,což já umím, a zkoušet a zkoušet.A proč zrovna fotit starým objektivem?Nejvíce mě těší,že mohu pracovat se stejným objektivem,který měl v ruce můj tatínek a potom ráda zkouším a učím se nové věci a dnešní fotografická technika je tak dokonalá,tak proč nezkusit něco méně dokonalého.Zrcadlovky se pyšní malou hloubkou ostrosti,která dovolí fotit předmět s rozostřeným pozadím.Tento efekt je elegantní a zároveň pomáhá zbavit se nežádoucích detailů kdesi vzadu,které snímek ruší.Staré objektivy mívají měkčí kresbu,neostré okraje snímků a celou řadu jiných optických vad,které někdo v dnešní době může brát za nepřijatelné.A o tom to je,nebrat všechno rozumem a zadívat se na fotografie jiným pohledem.Najděte si na nich něco zvláštního a originálního mezi množstvím technicky dokonalých fotek z moderních objektivů,jako já.Já se do focení starými skly zamilovala.Přírodu starými skly fotit nebudu,teď se je učím používat hlavně na makru.Někdy s použitím mezikroužků.Fotografie mají rozostřené pozadí trochu jinak než u zrcadlovky a zaostřit se dá pouze malá část foceného předmětu.Kdo už umí má na fotkách úžasný bokeh.Snad se k němu časem také dopracuji.

Tady jsou moje začátky starými skly.

























Mějte hezké dny


18 komentářů:

  1. Jíťo to jsou ale moc krásné fotečky máš moc hezkou památku po tatínkovi,hezkou dobrou noc přeji a děkuji za komentíky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivetko,děkuji.Když tatínek umřel,tak jsem ještě netušila,jak jsou některé věci cenné.A teď to sháním po rodině,kde co je.

      Vymazat
  2. Nádherné fotky květin******* tak ty jsi tu zálibu ve focení podědila po tatínkovi ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Květuš,děkuji.Asi jsem ji podědila.Mladší sestry skoro vůbec nefotí,přenechaly to manželům.

      Vymazat
  3. Jituško to jsou opravdu zajímavé fotografie a líbí se mi moc. Náš nejstarší syn Pepa se teď věnuje začátkům černobílé fotografie. Je to focení pořízené deskovou technikou, kdy se na desku nalévá roztok a pak se teprve nechá osvítit. Objekt focení se nesmí při focení pohnout, jinak je snímek rozmazaný a tím pádem zničený a musí se dělat znovu....Podle správnosti rozlití roztoku na desce a následném osvícení, se pak ukáže kvalita fotografie. Je to velice složitá technika, ale on je z této techniky úplně vedle. Je to vlastně úplný začátek fotografování. Docela zajímavě mi o tom vyprávěl. Stále více uvažuji o tom, že bych si také pořídila zrcadlovku už proto, že je tam více možností a tipů nastavení. Také možnost výměny objektivů. Ale zase mě odrazuje ta tíha, kterou bych s sebou musela tahat na výlety, zvláště když jdeme dlouhé trasy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaru,děkuji.Mám doma po tatínkovi pár fotek na skle.Musím se po nich podívat.Jenže někdy nevím,co dřív.

      Vymazat
  4. Čím jsem starší, tím víc takové dědictví považuji za poklad.
    Jituško, u tebe je ve správných rukou.
    Měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko,to máš pravdu.Také začínám některé věci oceňovat až v hodně pozdějším věku.K tomu se musí dozrát.

      Vymazat
  5. Jitko, nádherné fotky. Prohlížím si je zas a znovu a kochám se. Přeji krásný večer. D.

    OdpovědětVymazat
  6. Jíťo fotky jsou skvělé, líbí se mi to rozostření pozadí paráda. Jak píše Květuška, máš tu zálibu po tatínkovi ❤🌺❤🌺❤❤

    OdpovědětVymazat
  7. Leni,děkuji.Také se mi líbí,že jsou trochu jiné než,když fotím zrcadlovkou.Ale pořád to není ono,musím se hodně učit.Asi to mám po taťkovi,ale jsem jinak po mamince.Sestry moc nefotí,když tak hlavně mobilem.

    OdpovědětVymazat
  8. Jitulko moc zdravím máš nádhernou památku fotky jsou jako vždy nádherné *****************

    OdpovědětVymazat
  9. Jsou to moc hezké fotky. Takové nežné - místy skoro tajemné.
    Geny nezapřeš.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  10. Jitule,myslím,že jsi na dobré cestě,ty na ten bokeh přijdeš.I tyhle fotky se mi líbí,mají zvláštní atmosféru,nejsou prostě tuctové.K.

    OdpovědětVymazat
  11. Karle,děkuji.Ten bokeh se mi nedaří,zavolám.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za Vaše komentáře,které vždy potěší a kterých si velmi vážím.
Vzhledem k mému problému nebudu děkovat každému jednotlivě,odpovím pouze,pokud budete mít nějaký dotaz k uveřejněnému příspěvku.Děkuji za pochopení