8.8.19

Obrácené zvony a rybník Roudný

Z návštěvy zvonice jsem měla takovou radost,že jsem přeskočila i pokračování našeho pondělního výletu.Dřevěná zvonice se nachází v Rovensku pod Troskami v Českém ráji,okr.Semily.V plánu nebyla.Byli jsme na návštěvu u manžela bratra v Sekyrkových Loučkách a domů jeli oklikou přes Rovensko pod Troskami.Kolem zvonice jezdíme často a tentokrát mě napadlo si ji konečně také vyfotit.Vidím,že je otevřená a na lavičce před ní slečna,která mě zve dovnitř.



Kostel sv.Václava naproti zvonici




Rovenská zvonice je ve správě Farního úřadu Rovensko pod Troskami.Je z roku 1630.Dřívější zvonice vyhořela za náboženských bouří třicetileté války v roce 1629.Tehdy tu vzniklo povstání rovenských a okolních luteránů proti rejtařům,kteří chtěli časně zrána 9.srpna městečko obsadit,aby tu mohl jezuitský misionář P.Matěj Burnatius z Jičína vykonat missie.Proti přesile lidu,který se sběhl nemohli rejtaři nic svésti a proto ze msty zapálili zvonici,na niž se zvonilo na poplach.
Již následujícího roku 1630 byla shořelá zvonice znovu vystavěna a pořízeny dva nové zvony,které ulil mistr zvonař Martin Schrotter z Hostinného nad Labem.Třetí nejmenší zvon byl pořízen v roce 1639.Dnešní zvonice je vybudována na osmibokém základě ze silných dřevěných trámů a prken a pod šindelovou střechou skrývá světovou zvláštnost - zvony,obrácené srdci vzhůru,již se uvádějí v pohyb šlapáním.

Zaplatila jsem vstupné a poplatek za fotografování a vstoupila dovnitř.Manžel zůstal venku.Trochu jsem se zalekla,když vidím dřevěné schody nahoru až do věže.Bylo zde dost šero a i blesk měl co dělat.Trochu jsem byla nervozní z výšky,ale obrácené zvony mě táhly nahoru.






Zvony se jmenují:
Jan Křtitel - výška 100 cm,průměr 110 cm,váha 15q
Václav - výška 118 cm,průměr 129,váha 24 q
Jiří - výška 80 cm,průměr 85 cm,váha 6q





Zvoník zvoní takto:pravou rukou se zachytí za držadlo v rámu,druhou odstraní tyč,kterou je zvon upevněn,takže se zváhne dolů a také zase vzhůru.Neotočí se však dokola kolem své osy,než dosáhne vrcholového bodu padá zase zpět.Aby se nezastavil šlape zvoník na dřevěný krk zvonu a tak to stále rozhoupává,aby zase letěl vzhůru.Teprve,když se vyzvánění blíží ke konci,přišlápne zvoník silněji,zvon se roztočí kolem osy a tu jej zvoník zachytí v nejvyšší kolmé poloze tak,že postaví nohu na příčné podpěradlo,přistaví na ně opět tyč a tak je zvon zase upevněn.Detailně se mi fotit nedařilo.Zvony se mi nevešly do objektivu a bylo tu i málo světla.Problém mi dělala i výška,jak jinak.Syn mně doma potom vyprávěl,že tu byl s dědou,s mým tatínkem,velkým turistou a protože měl všude známé,tak i ve zvonici a tak mohl jako malý,syn zvony rozvonit.Samozřejmě s pomocí pána.Já nezvonila,ale zážitek byl stejně velký.
Slečna průvodkyně mě ještě ukázala rakev s odklopným dnem,kterou používali lidé v době epidemie moru a to tak,že nebožtíka z rakve vyklopili a hned do rakve dali dalšího.Moc dobře mně při té představě nebylo,ale bylo to účelné.


Z Rovenska pod Troskami jsme zamířili k rybníku Roudný u obce Karlovice.Mám to tady ráda,jako u všech rybníků a táhnou mě sem také vzpomínky.Když byly děti malé,jezdili jsme se sem s něma koupat.Bylo tu krásně,teď se tu už dávno nekoupe,rybník slouží rybářům a je pěkně zelený.Jeden rybář měl pěkný úlovek velkého kapra.Řekl mi ať si ho vyfotím.Fotku sem nedávám,kapra mě bylo líto,jak se v síti mrskal.











Zelená louka je úplně vysušená.Ale večer a v noci ten den přišel vytoužený déšť.



U rybníka přeci jen kvetou kytičky















A nakonec jedna vážka,která se nade mnou slitovala a zapózovala mi


Máš pěkná kukadla


A další hezký den máme za sebou.Přeji i Vám hezké dny,plné zajímavých zážitků



14 komentářů:

  1. Jituško, tvé fotky z výletů a procházek jsou úžasné! Ale ta zvonice, to musel být zážitek! Snažila jsem si to představit, docela by mě zajímalo, jak dlouho se takové zvonění učí...
    Přeji krásný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko,děkuji.Zážitek to byl.Možná,že to není zase až tak složité.Pátrala jsem na Youtube a našla video,kde je názorně vidět,jak se šlape.

      Vymazat
  2. Ahojky Jíťo, Nádherné pokoukáníčko, zvonice parádní a květena také, radost se dívat. Pěkný víkend ❤🌺❤🌺❤❤

    OdpovědětVymazat
  3. Jituš,tak obrácené zvony vidím poprvé a to jsem tolik let žila nedaleko.Ráda jsem si o nich i přečetla,je zajímavé,jak se zvoní.To nebude jen tak.Rybník je také krásný,i my se tam jezdili koupat.Nepamatuji,že by byl někdy zelený.Měj se fajn Fabi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fabi,já si taky vůbec nepamatovala,zda jsem ve zvonici byla a tak jsem byla hrozně ráda,že jsem se tam dostala.Je mi líto,že tolik rybníků okolo Turnova už není ke koupání.Většinou slouží rybářům.

      Vymazat
  4. pěkné fotky a super výlet.Sv.

    OdpovědětVymazat
  5. Nádherné fotografie Jituško. O té zvonici byla reportáž v pořadu "Toulavá kamera". Je to opravdu jedinečné a velice zajímavé místo. Je možné, že se tam také vydáme. Nádherný je i ten rybník. Voda...to je něco pro mě. To mám moc ráda.... ten klid, pohodu šumění stromů a odlesky vodní hladiny. A ještě když tam nejsou davy lidí, tak je to opravdu perfektní relaxace u vody. Krásné jsou ty skalní břehy. Nádherně jsi vše nafotily i fotky ze zvonice jsou opravdu perfektní. Jsi šikovná fotografka Jituško. Těším se na další Tvoje fotky z výletů...

    OdpovědětVymazat
  6. Jaru,děkuji.Nic to zase tolik není,zvonice je malá,ale já to měla a mám opravdu za velký zážitek.S rybníky to mám stejné jako ty.

    OdpovědětVymazat
  7. Nádherný výlet a fotky Jituško.Můj vnuk má někam do Českého ráje jet na tábor. Vyhrál soutěž na Evropa2 a měl by tam být snad i s Leošem Marešem. Nyní je na táboře v Hoslovicích na koních.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Květuš,děkuji.Máš šikovného vnuka.Já vím asi o třech táborech v okolí.Také máme vnučky na táobře.Byli i ti starší,ti jezdí na kynologické se psy.

      Vymazat
  8. ahohjy Jitka to su tak krásne fotky.... obloha krásne modra a na kvetinách vidim úplne všetky detaily a tá vážka nemá chybu.... dolu klobúk máš nádherné fotky***********************

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za Vaše komentáře,které vždy potěší a kterých si velmi vážím.
Vzhledem k mému problému nebudu děkovat každému jednotlivě,odpovím pouze,pokud budete mít nějaký dotaz k uveřejněnému příspěvku.Děkuji za pochopení