4.8.19

Modlivý důl

Modlivý důl je romantické skalnaté údolí,které se táhne mezi pískovcovými skalami pod Slavíčkem a Tisovým vrchem na okraji obce Svojkov.Jedná se o tajemné poutní místo,které je spojeno s několika pověstmi.Rokle se původně nazývala Smolný důl,protože zdejší uhlíři měli i smolné pece v nichž vařili kolomaz.Teprve později zde vzniklo poutní místo,o jehož původu se vyprávěly různé pověsti.
Podle jedné z nich tu dobrovolně zemřeli rytíř Jaroslav ze Svojkova s dcerou sládka z Velenic,kteří se velmi milovali,ale rytířovi rodiče jejich lásce nepřáli.Jiná pověst vypráví,že tu jeden selský chlapec zabil svého soka v lásce.
Poprvé sem v roce 1704 pověsil svatý obrázek pomocník ve svojkovském pivovaru Melzer,aby zaplašil duchy.Časem se u obrázku začali zastavovat pocestní.Časem se krajinou rozšířily zvěsti o vyslyšených modlitbách.V roce 1772 zde byla postavena dřevěná kaplička a do té byl svatý obrázek umístěn.Počet návštěvníků místa se zvětšoval,mířila sem celá procesí a tak se místo stalo poutním.Koncem 18.století nechala hraběnka Alžběta Kinská kapličku zbourat a novou kapli nechala vytesat přímo do skalní stěny.Kaple vadila sloupskému faráři,který nechával z kaple odstraňovat svaté obrázky i poděkování za vyslyšené prosby.V roce 1806 dokonce biskupská konzistoř v Litoměřicích nechala z kaple odstranit sochy Ježíše a Panny Marie.K opětnému obnovení došlo až za epidemie cholery v letech 1832 až 1850,kdy sem směřovala prosebná procesí až z České Lípy.Postoj církví se změnil až koncem 19.století,kdy byla kaple zasvěcena Panně Marii Lourdské.Po druhé světové válce ,ale tradice ustala a poutní místo bylo zničeno a v sedmdesátých letech zmizela i Křížová cesta.Ta se sem díky iniciativě místních obyvatel roku 2016 opět  vrátila.Jejich úsilí podpořilo liberecké pracoviště Národního památkového ústavu.
Pojďte si se mnou to kouzelné údolí projít.Údolím vede více značených turistických tras.


Zastavení je 14.Nějak jsem se nemohla dopočítat,jedno mi chybí.Pokud tím posledním není kaple. 









Pramen U Strážce



Překvapil mě manžel,že si nabírá vodu do hrníčku,když vodu téměř nepije.


Kouká na to nějak nedůvěřivě a tak mu říkám:Pepo,nepij to,nebude ti dobře.Ty přeci piješ jenom Svijanské pivo.








Cesta je na několika místech vylepšená dřevěnými schůdky








Když jsem se podívala dolů nevěřila jsem,že jsme šli do takového kopce.Jsem zaujata přírodou,fotografováním a tak si to většinou neuvědomuji.Jedině,když začnu více funět.




Tady se nachází malý horolezecký cintorín.Na skále jsou umístěny destičky se jmény.Skály jsou často navštěvovány horolezci.



Jdu se podívat blíže



Zbývá zdolat poslední dřevěné schodiště ke skalnímu výklenku s oratoriem .




Kaple je nádherná a přímo před ní je pěkné posezení.Ovšem je tu dost lidí a tak je nechci fotit a rušit v rozjímání.




Uvnitř kaple Panna Marie Lourdská


Okolí je nádherné,všude skály a na to,jaké je sucho,tak pořád zelená je krásně zelená.












A jsme zpátky u restaurace Zámeček,kde jsme nechali na parkovišti auto.


Projíždíme opět kolem zámku Zákupy.Ráda bych se sem podívala až budeme bez psa.Což je málo kdy.I když dnes jsme ho také neměli.Byl se synem.



Morový sloup na náměstí


Mě zaujal tento kostel svatého Fabiána a Sebastiána.





Do těchto končit se asi budeme ještě vracet,je tu hodně zajímavostí,které bychom rádi navštívili.
Mějte se moc hezky




14 komentářů:

  1. Jitko, krásné fotky, mají hezké světlo. U nás je opravdu tolik úžasných míst, ale není v silách člověka je všechny objet, takže děkuji za zprostředkování. Je tam krásně.
    Měj fajn dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo,děkuji.Máš pravdu,Hlavně jsou pro nás některá místa už dost daleko

      Vymazat
  2. Nádherné fotografie. Byli jsme tam brzy na jaře v roce 2016 a hodně se to tam změnilo k lepšímu . Studánka tehdy byla polorozpadlá a teď je už opravená, schody byly prošlapané a cesta nahoru velice náročná. Zastavení Křížové cesty tam také ještě nebyla. Jen to posezení před kaplí bylo a také tam bylo dost lidí. Měli bychom toto místo znovu zařadit do plánu výletů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaru,děkuji.Vy jste tam byli ještě před opravou.

      Vymazat
  3. Jíťo fantastická prohlídka, rásná příroda, super fotečky (✷‿✷)♥️✨♥️🌺🌺

    OdpovědětVymazat
  4. Jitu, moc děkuji za informace a krásné fotky místa, které mě opravdu láká... Takový všední podzimní den, kdy všechno zlátne a nikde není ani noha... I Aaronovi by se tam moc líbilo...
    Fotka se sluncem a kostelem v Zákupech je úžasná!
    Měj pohodové pondělí, Helena

    OdpovědětVymazat
  5. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  6. Helenko,děkuji.Na podzim tam musí být nádherně.Pejsek by si to tady užil,my ho tentokrát neměli.Byl se synem

    OdpovědětVymazat
  7. Anonymní06.08.19 7:39

    Jituš,tak jsem se konečně sem dostala.Vnuci odjeli na tábor a tak mám volno.To je dobře,že pořád výletujete.Psali jsi,že má manžel 14 dní volno,tak si to spolu užijte.Fotky máš nádherné a výlety musel být krásný.Přijeďte se podívat.Ještě napíšu večer mejl.F.

    OdpovědětVymazat
  8. Fabi,moc děkuji.Už jsem ti odepsala

    OdpovědětVymazat
  9. Jitka super perfektné fotky a ten Pramen U Strážce vyzeralo to tam pekne*********************

    OdpovědětVymazat
  10. Slávko,moc děkuji.Bylo tam krásně

    OdpovědětVymazat
  11. fotografie i výlet jsou nádherné, jsou to končiny,které já moc neznám.
    Jituš blog nemám funkčí, vylezou na něj jen obrázky které tam zkouším dát a napíše to, že obrázek nejde načíst a pak se mi tam objeví o dva dny později. Na blogspot je už jako zálohu dávám dávno.Nyní bohužel bude asi můj hlavní, jestli blog nepůjde.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za Vaše komentáře,které vždy potěší a kterých si velmi vážím.
Vzhledem k mému problému nebudu děkovat každému jednotlivě,odpovím pouze,pokud budete mít nějaký dotaz k uveřejněnému příspěvku.Děkuji za pochopení