9.10.19

Břehyňská průrva

Břehyňská průrva byla uměle vytesaná na hrázi Břehyňského rybníka.Průrvou odtéká z rybníka Břehyňský potok,který teče do Máchova jezera.Jeli jsme se synem a vnučkami do Doks na pozvání jeho kamaráda z dětství a odtud jsme si udělali výlet k Břehyňskému rybníku,protože jsem se chtěla podívat na průrvu.Břehyňský rybník patří do soustavy rybníků a je druhý největší po Máchovu jezeru.Okolí patří do národní přírodní rezervace Břehyně-Pecopala a je jednou z prvních rezervací v Česku,které byly zahrnuty do sítě biogenetických rezervací Rady Evropy.Břehyňský rybník byl založen v roce 1287 a je obklopený přilehlými skály,rákosinami,rašeliništi a mokřadními loukami.Je hnízdištěm řady ptačích druhů.Bylo nám řečeno jít po žluté,přejít silnici a dostaneme se k chatě U leknínu.Manžel samozřejmě opustil značenou cestu a šel lesem,já za chvíli za ním a málem jsme zabloudili.Chatu jsme našli,bylo tu hodně cyklistů a protože měli zmrzlinu,tak jsme samozřejmě neodolali.






Břehyňský rybník














Břehyňská průrva





Šli jsme se na ni podívat ještě od silnice










Taky jednou vidíme Bezděz z druhé strany



Velký a Malý Bezděz je od roku 1993 přírodní rezervace.Svahy Malého Bezdězu jsou chráněným územím od roku 1949.V roce 2009 byla lokalita vyhlášena národní přírodní rezervací.Na vrcholu Velkého Bezdězu stojí hrad Bezděz.











Myslela jsem,že se dá rybník obejít,ale z téhle strany ne.Tak se vrátíme opět zpátky po žluté do Doks.
Mějte hezké dny,o víkendu se má vrátit babí léto





18 komentářů:

  1. Jitu, tam jezdíme často, necháme tam auto a jdeme na houby, nebo okolo jezdíme směr Mimoň a dál.Na blog jsme dávala vícekrát.Uvítali jsme,když tam začali prodávat kávu, čaj, zmrzku.
    Zdraví Jiřina z N.
    novatrvalkadahlia.blog.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Moc krásné fotky Jituško, líbí se mi jak podzim se pěkně zbarvuje já ho mám ráda a také je fajn, že všude berete pejska jak já ti ho závidím,ale v dobrém♥♥♥Neboj houby najde manžel má být teplo tak přeji ať se zadaří:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivetko,děkuji.Když můžeme bereme pejska sebou.Manžel na houbách už nebyl,ale ty co máme nám stačí i dceři

      Vymazat
  3. Moc krásné fotografie, Jituško. I když mi nohy moc nechodí, tak jako bych na tom výletě byla. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko,děkuji.O tom ty fotografie jsou.Můžeš se podívat tam,kam sama třeba nemůžeš

      Vymazat
  4. Jitu, je to moc krásné místo, jako stvořené pro procházku se psem :o)
    Přeji hezké dny i tobě, Helena

    OdpovědětVymazat
  5. nádherné fotky*****máte tam v okolí spoustu krásy Jituško********

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Květuš,děkuji.Když je hezky,je pěkně všude

      Vymazat
  6. Jituško no zase sama nádherááááááááááááá překrásné fotečky a je to tam moc hezké přeji příjemný víkend doufam že bude krásny děkuji za podívánou *****

    OdpovědětVymazat
  7. Děkuji za návštěvu na blogu. Krásný výlet jste si udělali. Tolik krásných míst je v naší zemičce, které ještě neznám a ani o nich nevím. Jsem ráda, že jsem se mohla seznámit alespoň prostřednictvím tvých fotek. Když vidím hrad Bezděz, tak mě rozbolí všechno. Když jsme tam stoupali, bylo nesnesitelné vedro a výšlap mi připadal hodně strmý. Ale je to velkolepý hrad. Čtu hodně pana Vondrušku, který píše o době Přemysla Otakara II. a Bezděz dal také postavit. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško,děkuji.Také jsme měla v plánu hrad Bezděz,pořád kolem něho jezdíme,bohužel manžel má ICHS a kopce zakázané.Byl v týdnu na vyšetření.Mladí tam byli nedávno i syn s vnučkama,tak nevím,zda se tam ještě podívám.

      Vymazat
  8. Božinku to je nádhera veliká Jitka tá vode vyzera ako obloha krása***************************

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za Vaše komentáře,které vždy potěší a kterých si velmi vážím.
Vzhledem k mému problému nebudu děkovat každému jednotlivě,odpovím pouze,pokud budete mít nějaký dotaz k uveřejněnému příspěvku.Děkuji za pochopení