17.10.19

Zřícenina hradu Starý Stránov

První říjnový týden bylo krásné počasí.Vnuk měl praxi na magistrátu v Mladé Boleslavi a protože končili dříve a neměl spoj domů,tak nás požádal,zda bychom pro něj někdy nepřijeli.A to já s radostí souhlasím,pokud není manžel v práci.Pokud něco potřebuji já třeba ohledně počítače,vždy se zastaví a pomůže.Někdy naplánuji nákup v Mladé Boleslavi a někdy výlet v blízkosti.A tentokrát jsem se rozhodla podívat se na zříceninu hradu Starý Stránov v Pískové Lhotě u Mladé Boleslavi.Je to malá zřícenina,není možná tolik známá,ale je udržovaná a mně se tu moc líbilo.Zřícenina hradu leží nad levým břehem Jizery.Dochovaly se tři obvodní zdi paláce.Hrad byl ze dvou stran chráněn strmými svahy a zbylé strany zabezpečil mohutný příkop.První zpráva o hradu pochází z roku 1297,kdy jej vlastnil Mikuláš z Hrádku.Později se zde střídali příslušníci drobné šlechty.Koncem 14.století a v 15.století to byli Myškové z Hrádku.Jejich potomci žili na hradě ještě roku 1469,potom se zde vystřídalo několik majitelů z blízkého okolí.Na konci 15.století připojili hrádek ke svému hradu Stránov Stránovští ze Sovojovic.Od té doby nebyl trvale obýván a začal chátrat.Později bylo do hradu vestavěno několik domků.Od roku 1967 je hrad chráněn jako kulturní památka.




















Zaměřila jsem se na okýnka





Kdopak asi uvnitř přebývá.Nikdo nás nepozval.



Barvy podzimu jsou prostě úžasné.A k tomu staré zdivo,pro mě opravdu krásná podívaná







Zaujala mě i lampa,ovšem slunce svítilo přímo do objektivu





Od hradu je pěkný výhled.



Zámek Stránov a železniční viadukt v obci Jizerní Vtelno.Do zámku se už také delší dobu chystáme.




Železniční most je na trati mezi Benátkami nad Jizerou a Vincem.Je dlouhý 152 m,vysoký 27 m a široký 5 m.












Cestou do Mladé Boleslavi jsme jeli okolo zříceniny Dražice.Byli jsme tu asi před dvěma lety,kdy byla volně přístupná.Nyní jsou všude cedule,nevstupovat a soukromý majetek.Dočetla jsem se,že byla prodána soukromému majiteli,dokonce byla nabízena na internetu.Zatím se tu nic neděje,volala jsem i do Benátek nad Jizerou,kam obec Dražice patří,kde mi řekli,že záměr majitele neznají.Na internetu na více stránkách se pořád píše,že zřícenina je volně přístupná.Ale takových chyb je více,některé stránky se prostě neaktualizují.Schody,po kterých se ke zřícenině šlo jsou už hodně zchátralé a zarostlé.Uvidíme,co se bude dít dále.Tak jsem mohla fotit už jenom od silnice.



Na chvíli jsme se ještě zastavili u zámku Horky nad Jizerou.Zámek není přístupný,je zde zemědělské učiliště.




Kaple Narození Páně


Má pěknou věžičku


Dole pod zámkem se pásli koně.Zřejmě patří škole.









Magistrát v Mladé Boleslavi je na Komenského náměstí a část i na Staroměstském náměstí.Myslela jsem,že se podívám na vyhlídkovou  věž staré radnice,ovšem bylo pondělí a věž byla jako některé památky zavřená.A tak jsem si krátila čekání na vnuka pozorováním fontány


Kostel Nanebevzetí Panny Marie na Komenském náměstí



Vyhlídková věž staré radnice



Náměstí dominuje renesanční budova staré radnice.





V Mladé Boleslavi je hodně zajímavostí a tak snad najdu chuť si město zase projít.Já města totiž moc nemusím,cítím se nejlépe v přírodě.
Užívejte krásného podzimu

21 komentářů:

  1. To jsou krásné fotečky a děkuji za ně Jitulko♥ Krásná podívaná a ty koně jsou nádherné♥

    OdpovědětVymazat
  2. Nádherné fotečky Jíťo, výlet se vydařil i počasí přálo. Ta fontána na náměstí super no a koníci také 🌺💞🌹🍁🍂🍀🍄

    OdpovědětVymazat
  3. Jituško, děkuji za krásné fotky. Stránov jsem náhodně objevila před hromadou let, to byl nepřístupný a moc mě lákal, doslova kouzelné místo. Splnilo se mi to až asi před dvěma roky. O zřícenině jsem nevěděla a ten přilepený domek - no nějak nevím.... Zato viadukt je úžasný! Osud druhé zříceniny a aktualizace informací, to je kapitola. Často na to narazím. často mě to rozčílí...
    Mladou Boleslav neznám, děkuji za fotky a přeji příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko,děkuji.O chatkách se už píše ve Wikipedii a vnitřek,kde jsou asi další přístupný není.Zříceninu je možné si prohlédnout jen zvenčí.

      Vymazat
  4. Nádherné fotky,prohlédla jsem si pár vašich příspěvků a procházíte zajímavá místa.Zříceniny mám také ráda.Objevila jsem Vás na Inst.kde máte krásné fotky přírody.Přijdu se zase podívat.Mějte se hezky Lída

    OdpovědětVymazat
  5. Jitu, moc ráda jsem opět zavítala díky tvým fotkám na mně známá místa, díky. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  6. Jitko, tato místa vůbec neznám, ale je tam moc krásně. Tvé úžasné fotky jsou toho důkazem. Psí víno se krásně vybarvuje a na hradbách se fakt vyjímá. Nádhera.
    Přeji krásný víkend. D.

    OdpovědětVymazat
  7. Nádherné fotografie. Když jsme byli loni v květnu na zámku Stránov, tak jsme se chtěli podívat i ke hradu, ale v Krnsku nám řekli, že je na soukromém pozemku, že se opravuje a že se tam nesmí, tak jsme šli od zámku pěšky do Mladé Boleslavi na vlak. Zámek Stránov je moc pěkný. Točil se tam film Tajemství modrého pokoje. Také jsme obdivovali Stránovský železniční viadukt. a krásně je vidět právě z věže zámku. Ke zřícenině hradu Dražice jsme šli pěšky z Benátek nad Jizerou a už tehdy tam byl zákaz vstupu. Je to jedinečná železniční stavba.Díky za připomenutí mně již známých míst, samozřejmě kromě toho hradu Starý Stránov.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koukám, že jsem to pěkně pomotala. Tou železniční stavbou jsem samozřejmě myslela viadukt a ten film se jmenoval Záhada modrého pokoje a ještě se na Stránově točily pohádky. Na názvy si přesně nevzpomenu, ale jedna byla o nějaké paličkované krajce, na druhou si nevzpomínám ale někde zmínka jistě bude.

      Vymazat
    2. Jaru,je lepší si sehnat více informací na internetu,než jedna paní povídala.Zřícenina je přístupná zvenčí a vevnitř jsou asi chatky,ale nikde není známka o tom,že je to tam celé soukromé.Přečti si to na internetu.Dovnitř se samozřejmě dostat nedá,je to oplocené.

      Vymazat
  8. Jituško krásný výlet,děkuji za podívanou....

    OdpovědětVymazat
  9. Hezkou neděli Jituško 💓🍀🍁🍂🍀 🍂🍁 🍀💗 nádherné fotky i výlet********

    OdpovědětVymazat
  10. A opět nádherné pokoukání a rozšíření obzorů. :) Děkuji

    OdpovědětVymazat
  11. Alenko,děkuji za návštěvu

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za Vaše komentáře,které vždy potěší a kterých si velmi vážím.
Vzhledem k mému problému nebudu děkovat každému jednotlivě,odpovím pouze,pokud budete mít nějaký dotaz k uveřejněnému příspěvku.Děkuji za pochopení