2.10.19

Hrad Kumburk

Z výletu na Mumlavských vodopádech minulé úterý jsme byli plni energie a tak jsme se rozhodli,že ještě dobudeme hrad Kumburk,jenž jsme kvůli nevolnosti vnučky,která byla poprvé s námi odložili.
Počasí bylo velmi příjemné a tak jsme vyrazili z Harrachova směr Syřenov.
O hradu Kumburk jsem viděla a četla příspěvky,jak se ho ujalo sdružení dobrovolníků a hrad opravují.Takové lidi obdivuji a proto jsem hned měla v plánu někdy v budoucnu hrad navštívit.
Kumburk je zřícenina gotického hradu u obce Syřenov v okrese Semily.Stojí na stejnojmenném vrchu v nadmořské výšce 642 m n.m.Je chráněn jako kulturní památka České republiky.
Hrad založil roku 1325 Markvart z Vartemberka.Během husitských válek o sto let později je uváděn vlastníkem Hynek Krušina z Lichtenburku.Asi on nechal postavit vnější opevnění.Jednotlivé části hradu byly vybudovány spirálovitě nad sebou.Po husitských válkách získal hrad Jindřich Berka z Dubé.Po něm se hradu ujali Trčkové z Lípy a rodina Smiřických.V 16.století byl hrad používán jako vězení.V době třicetileté války ho zpustošili Švédové.Roku 1658 byl hrad zbořen na příkaz císaře Leopolda.
Hrad navštívil i básník Karel Hynek Mácha,má zde umístěnu pamětní desku.
Hrad je spojen i s některými pověstmi.Zikmund Smiřický a po jeho smrti dcera Markéta tu měli věznit 11 let Zikmundovu dceru Elišku,která se zamilovala do prostého kováře.Měl by zde být ukryt i velký poklad,který hlídá kohout s ohnivýma očima.A zjevují se tu přízraky panny Meluziny a smutného myslivce.

Podle instrukcí na internetu jsme auto nechali na parkovišti u restaurace Na Klepandě a pokračovali lesní cestou necelé tři km pod hrad,kde začíná prudké stoupání.Manžel naladěný z Harrachova na houby hned zalezl do lesa.Za chvíli za ním běžela i Bleky a tak jsem odbočila i já.Sama jsem se na cestě bála.Les byl ovšem hustý a nepřehledný,chvíli jsme neviděli ani Bleky a tak jsme nakonec všichni skončili na cestě.



Je odsud vidět na vrch Tábor s Tichánkovou rozhlednou,kde jsme byli nedávno s vnučkou.




Při cestě jsou i lavičky na odpočinek.


Manžel žádné houby nenašel,ale tato bedla byla přímo fotogenická


Poslední stoupání k hradu je prudké,ale nic hrozného.Manžel ho zvládl,jako za mlada.Já jsem se courala,přede mnou šli starší manželé,to už jsme my také,ale paní silnější,malá se opírala o hůl a šla ztěžka.A mně bylo najednou blbé je předejít,jako bych jim dávala najevo,podívejte,jak mně to jde.Takovýhle mám já zábrany,dokonce i na kole.Tři roky už jezdím na elektrokole,protože kopce už bych nezvládala a když jede před mnou někdo starší na obyčejném kole a s námahou šlape do kopce je mně blbé ho předjíždět.Mohla bych si zapnout baterku na větší stupeň,ale to raději jedu na menší a šlapu pomalu jako on a funím i když mě občas motor popožene.Ale i na největší stupeň se šlapat musí,kolo není babeta a také by se mohla baterka brzo vybít.Takové ty mladší namakance nepředjedu ani na rovině,elektrokolo prostě samo nejezdí.To jsem hodně odbočila.A tak jsem pozdravila a dala se s paní do řeči.Obě kolena má umělá a chodí se ji hůře.Tak jsem ji řekla,že má můj obdiv.Co lidí se vymlouvá na kde co,že nemůžu tohle a tamto.Paní nakonec vyšlapala i strmé schody,které se točí až nahoru k vyhlídce,po kterých se šlo špatně i mně,protože stupy byly hodně na nás malé vysoké.Stálo to ovšem za to,nahoře jsou výhledy na všechny strany.




Ještě kousek,hrad se už rýsuje




A jsem tady


Z internetu jsem si dovolila stáhnout staré fotky hradu,aby bylo vidět,jak je rozsáhlý.


Fotografie už z pozdější doby.jenom pro představu.











Kdopak mě to vítá?Nějaký známý pejsek.


Tady se píše,že psi musí být na vodítku,tak volám na manžela,ať ji dá vodítko,mohla by někde spadnout.








Schody k výhlídce








Poslední,nejvyšší vyhlídka.Moc se mi líbí,jak je vkusně vyřešená,což se o některých hradech říci nedá.



Výhledy jsou na všechny strany.Děkuji za mračící se oblohu.Vždy se hrozím bílé oblohy,se kterou se na fotografii už nic neudělá a proto ji nemám ji ráda.







Kousek od Kumburka je hrad Bradlec,myslím,že ho mám před sebou.Určitě další z našich cílů.






Pohled dolů na prostranství u hradu








Pamětní deska Karla Hynka Máchy.Nemohla jsem ji přečíst tam a ani na fotografii.























Dnes jsem Vás provedla hradem Kumburk,kde se nám moc líbilo a který stojí rozhodně za návštěvu.Hrad je volně přístupný a podle mě otevřený celoročně a protože výletujeme i v zimě a to bývají nejjasnější výhledy,možná se sem znovu vypravíme.
Mějte hezké říjnové dny








17 komentářů:

  1. Nádherné fotky a krásný výlet Jituško********** moc Ti to sluší ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Květuš,děkuji.Už to není nic moc,příští rok mám 70

      Vymazat
  2. Jituško děkuji za milou prohlídku, vždyť já ani nikam jezdit nemusím díky tobě a Jarušce hihi♥ Nádherné záběry, pejsek je úžasný aj Tobě to velice sluší :-) Měj krásné říjnové dny.

    OdpovědětVymazat
  3. Jitulko já moc děkuji za krásné fotečky a moc moc ti to sluší pejsek je super ale ten vyšlap tam nahoru to je teda trasa ale nádherná pokochala jsem se zase tady u tebe také přeji krásné říjnove dny budu se zase těšit pa ♥♥*********************

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bětuško,děkuji.Ještě,že jsme si užili pěkné dny,nevím,zda se vrátí babí léto.Hodně se ochladilo a prší

      Vymazat
  4. Jituško to je úžasný hrad. Tam by se mi moc líbilo. Musím se podívat, jak bychom se tam dostali vlakem nebo autobusem. Super krásné místo, přesně takové, jaké mám také ráda. Krásné fotografie.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A zapomněla jsem: sluší Ti to moc. Jsi kočka.

      Vymazat
    2. Jaru,hrad je opravdu nádherný.Doufám,že jsem tam nebyla naposledy

      Vymazat
  5. Jituško, děkuji za představení moc hezké zříceniny. Mám zapsáno, Aaronovi i nám by se tam moc líbilo :o)
    Přeji hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
  6. Jitka perfektné fotky ako vždy a tá jedla bedla jako malovaná nádhera**********************

    OdpovědětVymazat
  7. Jíťo opět skvělé fotky, moc Ti to sluší,. Bleky si to užívala. koukala jsem že na některých fotečkách jsou zvonečky. Super za pěknou podívanou ✷‿✷)♥️✨♥️🌺🌺

    OdpovědětVymazat
  8. Leni,děkuji,Překvapilo mě,že jsem je tam objevila,ale kvetlo toho tam ještě více.Dám to samostatně

    OdpovědětVymazat
  9. Nádherně zkokumentovaný výlet, ani na Kumburku asi nemají takto pěkého průvodce hradem a okolím pro turisty. :) Jituško, paráda :)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za Vaše komentáře,které vždy potěší a kterých si velmi vážím.
Vzhledem k mému problému nebudu děkovat každému jednotlivě,odpovím pouze,pokud budete mít nějaký dotaz k uveřejněnému příspěvku.Děkuji za pochopení