27.11.19

Pokračování úterního výletu.

V prvním příspěvku jsem Vám ukázala město Kouřim a jeho památky.Dalším zastavením byla obec Byšičky.Je to jedna z nejzachovalejších barokních vesnic na území České republiky.Spadá pod město Lysá nad Labem,okr.Nymburk.Byšičky stojí na místě bývalého pravěkého sídliště.Půdorys vesnice je stavební památka chráněná státem.Osm velkých stavení je postaveno do kruhu okolo návsi.Uprostřed je pseudogotická kaple sv.Václava.Kapličku obklopuje čtveřice památných lip velkolistých,jež jsou chráněny.V Byšičkách se natáčela řada filmů.Nejznámější je Procesí k panence a Příliš hlučná samota.

Když stojíte uprostřed návsi,tak samozřejmě nezachytíte půdorys vesnice.To tak z balonu.Žluté domky na sluníčku krásně zářily.










Kaple sv.Václava




Památné lípy okolo


Jára Cimrman nás v poslední době dost provází na výletech.




Vesnička na mě působila klidně a domky se mi moc líbily.
Další vesnička s kruhovitou návsí je Vápensko,součást obce Kostomlaty nad Labem,opět okres Nymburk.Půdorys vesnice je evidován jako kulturní památka.
Tady se mi fotilo hůře,protože před domy stála auta a bylo by také zajímavější fotit z výšky.
Novodobá kaplička na návsi





Dále jsme zamířili k památníku bitvy u Lipan.Je to místo,kde skončila husitská revoluce.U Lipan se odehrála dne 30.5.1434 poslední velká husitská bitva.Památník byl postaven na kopci zvaném Lipská hora.Bitva se ale odehrála v širším okolí.Samotnébitvě předcházelo neúspěšné obléhání města Český Brod vojsky Panské jednoty.Po zprávě,že se polní vojska radikálů hnula od Kolína a směřují na Kouřím,upustila koaliční vojska od dalšího obléhání a hrnula se vstříc polním vojskům radikálů.V osudnou neděli 30.5.1434 se na Lipské hoře střetla vojska katolické koalice s polními vojáky táborského a sirotčího svazu,tedy radikálním křídlem husitského hnutí.V bitvě byla polní vojska drtivě poražena a v průběhu bojových operací zahynul i vůdce radikálů Prokop Holý,nejvlivnější husitský politik.
















Jsme na kopci,ale vidět nikam není,je to tady samá rovina.






Cestou zastavujeme u památníků obětem války.


V Lipanech je také zámek.Je v soukromých rukou a tudíž veřejnosti nepřístupný.Původně tu v roce 1366 stávala tvrz a na jejím místě byl na konci 18.století vystavěn jednoduchý zámeček pro správce a úředníky lichtenštejnského panství.V zahradě zámku je pohřben po prohrané bitvě v roce 1434 u Lipan husitský vůdce Prokop Holý.




Zbytky opevnění v Českém Brodě.



Kostel s v.Gotharda v Českém Brodě.Je později odpoledne a tak sháníme restaurace,kde bychom se najedli.Tady bohužel ne a tak jedeme dále.



Kostel sv.Havla je vysoký a vyniká nad okolní krajinou.Nachází se v obci Štolmíř.Je v dost zchátralém stavu,ale kdysi to byla určitě zajímavá stavba.



Kostel sv.Bartoloměje v Mochově.Na ten jsem se těšila,protože na fotkách na internetu vypadal moc krásně.Na kopci,po kterém vedou nahoru schody.Kostel se v současné době opravuje a jeho obnova bude nějaký rok trvat.Dala jsem řeč s dělníky.








A dole pod kopečkem nás v pěkném domečku někdo pozoroval.



Nakonec jsme skončili v restauraci v Přerově nad Labem.Kačeny vylézaly na břeh a my pro ně nic neměli.








Zámek v Přerově nad Labem.Jeho osud je asi pořád nejistý.



Kostel sv.Vojtěcha


V restauraci jsme se dobře najedli.



Cestou  ještě zdravíme koníčky a už frčíme do Císařské kuchyně na kávičku a něco sladkého,co pro nás moje sestra upekla .






Navštívili jsme se sestrou a švagrem pár míst a další si necháme na jaro.Zajímavostí je tady ještě hodně.
Počasí je sychravý,věřím,že se to zlepší a budeme se moci i přes zimu někam podívat.Hlavně tam,kde pro množství lidí v sezoně raději nechodíme.A to je hlavně Český ráj.
Mějte se hezky



20 komentářů:

  1. Jitulko tak to jsou zase nádherné fotečky a budu se zase těšit na nové , určitě vám chutnalo , a ty koničky jsou nádherné a kočičky na tom okně nádherááááááááááááááááááá moc děkuji hezký den popřeji ..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bětuško,děkuji.Výletování se sestrama je vždy bezva

      Vymazat
  2. Jituško, navštívila jsem s tebou moc hezká místa, děkuji za to. V Lipanech jsem nebyla snad od dětství...
    Přeji hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko,děkuji.Já si vůbec nepamatuji,zda jsem tam byla.Ale s tatínkem asi ano,ten byl s námi na všech významných místech

      Vymazat
  3. Krásný výlet jste podnikli. Vesničky jsou opravdu nádherné , u toho pomníku jsem také nebyla. Zámek třeba opraví a zpřístupní. Vše je to o penězích a také řemeslnících. Tu část Nymburska vůbec neznám, ale stálo by jistě za to se tam podívat. Jen naším stylem cestování je to asi hůř dostupné.To by chtělo ubytování a cestovat do okolí. Děkuji za krásné fotografie a i projížďku k několika zajímavým místům najednou. Měj Jituško krásné dny

    OdpovědětVymazat
  4. nádherné fotky Jituško a pěkný výlet**********

    OdpovědětVymazat
  5. Jitko, super výlet. Krásná místa jste navštívili a moc pěkné fotky jsi nafotila. To jste všechna ta místa projeli za jeden den? To se snad ani nedá stihnout, vy jste fakt akční.:o)
    Měj hezké dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo,děkuji.Autem se toho projede za den hodně a to jsou místa od sebe jenom kousek vzdálená

      Vymazat
  6. Zdravím Jituško, opět musím poděkovat za nádhernou podívanou 👍👍👍💐🌹😍 domečky jsou krásné a jak kočičky pózují to je parádní foto hihi..ale ty koně? Tak to je opravdu něco tááááák nádherného udělala jsi mne radost a hned je mi veseleji♥ Ještě jednou díky a opět se budu těšit na další fotografie.Prima víkend přeji, já už začnu možná péct perníčky:-)

    OdpovědětVymazat
  7. Jíťo to jsoun krásné fotky, vesnička je malebná, ty chaloupky, super. Čičinhy pozorovatelky super (✷‿✷)♥️✨♥️🌺🌺 koník také, no a ten závěr dobrábašta tak to byla ta tečka hihihi (✷‿✷)♥️✨♥️🌺🌺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni,děkuji.Ty bílé číči za okny byly úžasné

      Vymazat
  8. Krásné Jituško,hned bych měnila město za vesničku.Krásný advent.

    OdpovědětVymazat
  9. Opět velmi pěkné pokoukání, Jituš...♥

    OdpovědětVymazat
  10. Jitka tak to su úžasné fotky ti kočky v tom okne nemajú chybu....páčia sa mi tie staršie domy veľmi pekné aj zvieratká no perfektné fotky ďakujem*****************

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za Vaše komentáře,které vždy potěší a kterých si velmi vážím.
Vzhledem k mému problému nebudu děkovat každému jednotlivě,odpovím pouze,pokud budete mít nějaký dotaz k uveřejněnému příspěvku.Děkuji za pochopení