7.7.20

Dřevěné zvonice

O prodlouženém víkendu jsme cestovali za dalšími dřevěnými zvonicemi.Pořád nacházím nové a nové,ale říkám si,že je čas změnit téma.I když jsem si je nějak zamilovala.Tentokrát jsou všechny zvonice v okrese Jičín,Královéhradecký kraj.
Dřevěná zvonice Slatiny je u kostela Nanebevzetí Panny Marie.Tentokrát mě hodně zaujal kostel.Je to dominanta obce a tak se o něm trochu zmíním.Dala ho vystavět v letech 1761-1763 na místě původního gotického kostela hraběnka Anna Šliková.V té době byla postavena i rokoková zeď kolem hřbitova.Kostel má rokokový ráz s výraznými gotizujícími prvky.









Naproti kostelu je bývalá fara.


Dřevěná zvonice pochází z konce 17.století.Nachází se za hřbitovní zdí.




Socha sv.Jana Nepomuckého


Dřevěná zvonice Psinice je u římskokatolického kostela sv.Jiří a byla postavena někde začátkem 17.století.Je to osmiboká stavba v patře čtyřboká.Výška zvonice je 12 m.Zvony pocházejí z roku 1602 a další z roku 1864.Od roku 1964 je celý areál chráněn jako kulturní památka.

Kostel sv.Jiří








Dřevěná zvonice v obci Samšina.
Stojí u kostela sv.Václava.Byla vystavěna roku 1650 a v roce 1930 byla důkladně opravena.Zvonice je šestiboká,zvonové patro otevřené,kryté přesahem stříšky.Ve zvonovém patře byly zavěšeny dva zvony.Na rozdíl od zvonice je kostel v dosti zanedbaném stavu.







Poslední zvonice,kterou jsme navštívili byla v obci Obrubce.Stojí u kostela Nejsvětější Trojice boží.Zvonice a kostel jsou chráněné kulturní památky.Kostel je v havarijním stavu,naposledy v roce 2006 byla opravena střecha.Snad to nebyla poslední oprava.Dřevěná zvonice je z poloviny 16.století.Dnešní stav je po barokní úpravě z roku 1721.Zvon je z roku 1662.






Tady byla zvonice otevřená,lidé si tam schovávají konvičky na zalévání.Nakoukla jsem dovnitř,nikdo tam nebyl,nahoře zvon a k němu schůdky.Tak jsem si řekla,že tam vylezu.Najednou rána a tma.Dveře se zavřely.Přitom vítr vůbec žádný nebyl.Trochu jsem znejistěla.Říkala jsem si,to máš z toho,že si libuješ v tajemných a strašidelných příbězích.Napjatě jsem brala za kliku,aby nebyly dveře zabouchnuté a vzpomněla jsem si na manžela,který nevylezl ani z auta,zda by mě vůbec hledal.Škoda,že už mně vnoučata vyrostla, ta po mě chtěla vždy,když jsem je hlídala,stejně jako kdysi moje děti vyprávět strašidelné příběhy,které jsem zažila.A že jich pár bylo.





Před vchodem do kostela je sousoší Nejsvětější Trojice z roku 1721



Tak jsem Vám ukázala pár dalších krásných dřevěných staveb a teď si dám na chvíli pauzu.Ale možná,že se k nim ještě někdy vrátím.
Mějte se hezky

20 komentářů:

  1. Jituško, Tvoje bádání po zvoničkách mě moc bavilo. Všechny jsou krásné a Ty jsi k nim přidala i zajímavé popisy z historie. Díky za krásná a zajímavá seznámení s těmito velice zajímavými dřevěnými stavbami. Krásné letní dny a těším se na další Tvoje zajímavé bádání.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaru,děkuji.Baví mě vymýšlet témata a potom za nimi cestovat

      Vymazat
  2. Jitko, Jára má pravdu, moc děkuji za povídání ke zvonicím, moc hezky jsi to pojednala a pofotila. Já ty zvonice mám také moc ráda, ale, že to tu máme hezké, vesničky, kostelíky, zvoničky, líbezné krajinky.
    Ať se ti dál daří!
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  3. Jitko, moc se mi Tvoje putování líbilo. Zvoničky i mlýny jsi měla dobře nastudované a skvělé fotografie.M.

    OdpovědětVymazat
  4. Jitko, ty jsi už úplná specialistka přes kapličky a zvoničky. Moc hezky se ti povedla fotoreportáž.
    Přeji krásný večer. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš,děkuji.Jedna kaplička mě zaujala a vzniklo z toho pátrání po dalších

      Vymazat
  5. Jíťo opět nádherné putování po tajemnu. Stavby i Tvé povídaní super, líbí se mi 💕🌸💖🌷🌼💕🌸 těším se na další příběh 💕🌸💖

    OdpovědětVymazat
  6. Jituško, děkuji za další porci zvoniček i s trou tajemným příběhem. Musím říct, že mě uchvátila i ta fara. Mám staré fary moc ráda, fascinujeme mě ta pravidelnost, elegance, i z venku je vidět účelnost celé budovy. Prostě krása.
    Děkuji a přeji hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko,děkuji.Na fary se většinou zapomíná,když fotíme kostely a přitom bývají hned poblízku.

      Vymazat
  7. Slatiny? Tam jsem chodila do tanečních. A zrovna nedávno jsem se cestou z Jičína zajela ke kostelu podívat.😃 Ráda jsem se díky tvým snímečkům podívala i na ostatní zajímavé stavby.😊
    Přeji pohodové letní dníky.🌞

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Emo,to jsem ráda,že jsem ti připomněla Slatiny.Kostel tam se mi moc líbil i zvonice.

      Vymazat
  8. Tak jsem zase o něco chytřejší. Moc ráda jsem si Tvoje fotky prohlédla a přečetla slovní doprovod.
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  9. Teda Jitko, ty máš nafocených tolik zvoniček, ... nádhera. Některé jsou opravdu mimořádné stavby. No a v té zabouchnuté bych se asi trochu bála. :o) Já cíleně nemám asi ani jednu, vlastně mám, tu ze Žídkové. :o)
    Přeji kárné dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo,děkuji.Dokud jsem si nezačala zvoniček všímat,tak jsme některé projeli asi bez povšimnutí.Manžel mně vždy říkal,tady jsem byli už aspoň 2x a já,to jo,ale za jiným účelem.

      Vymazat
  10. Nádherné fotky Jituško🌞🌹🌳🌺🎋🌼🍀🌹🌞 tak si se určitě dostala ven ,když jsou tady fotky. Děti celkově mají rady příběhy z našeho dětství a nejvíce ty zahalené tajemnem🌞🌹🌳🌺🎋🌼🍀🌹🌞

    OdpovědětVymazat
  11. Květuš,děkuji.S vnučkama jsme necestovali,ta starší měla nohu v sádře,teď má ještě ortézu,ale syn pořád pracoval jenom tři dny v týdnu a to se stará on.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za Vaše komentáře,které vždy potěší a kterých si velmi vážím.
Vzhledem k mému problému nebudu děkovat každému jednotlivě,odpovím pouze,pokud budete mít nějaký dotaz k uveřejněnému příspěvku.Děkuji za pochopení