1.7.20

Pokračování o dřevěných zvonicích a zvoničkách

Dnes Vás seznámím s dalšími dřevěnými zvonicemi a zvoničkami.Dočetla jsem se o nich další zajímavost a to,že většina zvoniček vznikla v druhé polovině 18.století.kdy byla jejich stavba přikázána Marií Terezií a později potvrzena Josefem II.

Dřevěná zvonice v Lomnici nad Popelkou se nachází v areálu městského hřbitova spolu s kaplí sv.Jana Křtitele.Je kulturní památkou České republiky a nejstarší stavbou ve městě.Dřevěná hranolová zvonice byla vystavěna pravděpodobně v roce 1652. Z původních pěti zvonů zbyly dva.Velký zvon a malý.Lomničtí zvoníci zvoní nedělní a sváteční poledne od roku 2011.






Dřevěnou zvonici v Libštátě jsem trochu hledala.Asi jsem nešla tou správnou cestou,protože jsem ji uviděla až když jsem vlezla do lesa.Určitě se k ní dalo jít ještě i jinou cestou,ale když to neznáte je to těžké.Takže jsem si ji fotila z lesa a když jsem sešla dolů,tak se mi fotografie nepovedly,jednak bylo málo prostoru,abych ji měla celou a ještě mi svítilo do objektivu prudké slunce.Zvonice byla postavena po roce 1842.Zvony byly darovány z Drážďan.Později zde byla postavena luterská modlitebna a založen hřbitov.Celý areál je památkově chráněn.



Dřevěná zvonice Dolní Sytová je z roku 1790.V letech 1914-1918 byl zvon obětován potřebám světové války.Poslední zvon byl zavěšen až v roce 1998.Zvonictví bývalo tady dědičné a pár zvoníků se tu vystřídalo.Nyní je zvon vybaven elektrickým pohonem s elektrickým časováním.Díky tomu zvonička denně zvoní a plně tak slouží svému účelu.Tady jsem byla trochu v rozpacích.Na mapách.cz je jiná fotografie,než jsem já pořídila na místě.



Tato fotografie je na mapách.cz.Ta moje zvonice vypadá,jako by ji někdo chtěl rozebrat.Možná,že se opravuje,ale to si nikde nepřečtete.Také jsem už několikrát zjistila,že údaje na internetu nejsou aktualizovány.


U jednoho domku měli svoji vlastní zvoničku.


Zvonice Horní Sytová.Na mapách.cz je zanešena,je tam i dost fotografií,ale něco více o ni jsem nikde nenašla.






Nejvíce jsem se těšila na dřevěnou Zvonici ve Škodějově.Na fotkách vypadala zajímavě a ve skutečnosti ještě více.Pochází z roku 1849 a stojí u zajímavé a dobře dochované usedlosti.V roce 2013 prošla celkovou rekonstrukcí.Zvonička se sousedním statkem je ukázkou lidové architektury.Obě stavby jsou památkově chráněny.





V Příkrým jsme ještě objevili další zvoničku,která pochází z první poloviny 18.století




Poslední zastávkou byl Železný Brod.Protože se už hodně mračilo,tak jen jsme sem dojeli spustil se pořádný déšť.To už jsem fotila schovaná pod stromem.
Zvonice v Železném Brodě se nachází na vršku u kostela sv.Jakuba většího.Původně byla součástí kostela,ale poté,co bylo rozhodnuto o jeho zvětšení vyrostla zde nová zvonice s šindelovým pláštěm.Ovšem v roce 2007 Železný Brod o svoji dominantu málem přišel.Zvonici zachvátil požár.Záchrana zvonice se rovnala nule.Žár byl tak silný,že roztavil původní zvon z roku 1497.Přesto byla zvonice obnovena.Zničený historický zvon nahradil zvon Jakub.Později ho doplnily dva menší zvony,které ve zvonici kdysi visely.Zvoník je tu stejný už od roku 1963.




Poslední zvonička,která mi zbyla je z obce Žehrov.Zajela jsem si sem na kole,není to daleko od Turnova.Jediná patří do okresu Mladá Boleslav,Středočeský kraj.Předchozí zvonice jsou z okresu Semily z Libereckého kraje.



Na závěr pár fotografií z cesty domů.Parádně se mračilo,celá krajina potemněla.



Rozhledna U Borovice,Roprachtice



V dálce už prší


V dálce Ještěd


Blížíme se domů,je vidět hora Kozákov




Začaly prázdniny a doba dovolených.Pokud se někam chystáte,užijte si to,co nejlépe.My tu budeme  mít na nějaký čas synovy dcerky a tak se budu s radostí věnovat jim.
Přeji Vám krásné léto a užívejte každého dne


21 komentářů:

  1. Jituško, krásný a poučný výlet. Moc se mi líbí tvoje fotografie. M.

    OdpovědětVymazat
  2. Další pěkná podívaná Jíťo po tajemných stavbách. Líbí se mi. 🌞🌿🌻🌼♥️🦋🐞🌷

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni,děkuji.Baví mě hledat zajímavá témata.Fotek známých míst je plný internet,ty mě tolik nelákají

      Vymazat
    2. Rozumím Jíťo, je to krása 💕🌸💖🌷🌼💕🌸

      Vymazat
  3. Jituško, opět skvělé mapování! To dohledávání dá spoustu práce, jsi skvěla, děkuji za informace a krásné fotky. Některé jsou skutečně kouzelné!
    Měj hezké letní dny, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko,děkuji.Vyhledávat mě něco hodně baví.Dozvím se přitom dost zajímavostí a projede kus kraje.

      Vymazat
  4. Máš krásnou zálibu. Ty dřevěné zvoničky jsou kouzelné a mají zajímavou historii. Hezký den, Jitko.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško,děkuji.Hledám vždy nějaká zajímavá témata na fotografování

      Vymazat
  5. Zajímavý výlet za zvoničkami. Jedna dřevěná zvonička je také v obci Růžová v Českém Švýcarsku. Náhodou jsem si na ni vzpomněla... Krásné fotografie a počasí jste stihli tak akorát. Rozhledna U Borovice se mi moc líbí. Měj krásné a pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
  6. Jíťo, díky, hned tři kousky, které jsem na vlastní oči dosud neviděla. Zato u zvonici v Ž.Brodě mám ještě před požárem na fotkách.Krásně jsi to pojednala a patří ti velký dík za ty informace k nim. Pa Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko,děkuji.Můj nápad se možná zrodil díky tobě a tvé zvonici pod Zebínem.

      Vymazat
  7. Nádherné fotky, ze zajímavým písemným doprovodem Jituško. *******

    OdpovědětVymazat
  8. Krásné putování i fotografie. Nejvíc se mi líbí zvonička ve Škodějově. Je zasazená do krásného prostředí.
    Jitko, přeji Ti prima léto. D.

    OdpovědětVymazat
  9. Dášo,děkuji.Zvonice ve Škodějově se mi také líbila nejvíc.

    OdpovědětVymazat
  10. Jitulko tak ani nemusím nikám chodit u tebe nádherná podívana děkuji moc hezké zvoničky *******************

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za Vaše komentáře,které vždy potěší a kterých si velmi vážím.
Vzhledem k mému problému nebudu děkovat každému jednotlivě,odpovím pouze,pokud budete mít nějaký dotaz k uveřejněnému příspěvku.Děkuji za pochopení