24.11.21

Velenice Boží hrob a další památky

 V úterý ráno bylo téměř jasno,také u nás poprvé mrzlo,bylo -4.Hned jsem hlásila manželovi,že doma nebudeme,že udělám,co je potřeba a co nejdříve někam vyrazíme.Na středu jsem měla v mobilní aplikaci počasí opět déšť.V půl desáté jsme tedy vyrazili směr Liberec,dále Hodkovice nad Mohelkou,Český Dub a Velenice.Vše je v Libereckém kraji.Ve Velenicích jsem se chtěla podívat na kapli Božího hrobu,na kterou jsem několikrát narazila,když jsem pátrala v mapě.

Mráz vytvořil pěknou námrazu,ale té snad už bude více a tak se na ni zaměřím jindy.







Za Českým Dubem jsme zastavili,aby se Bleky proběhla.Bylo opravdu krásně.





Ještěd


Kaple Božího hrobu ve Velenicích patří mezi zajímavé církevní památky Libereckého kraje.Jedná se o jeskyni uměle vytesanou do pískovcové skály.Je chráněna jako kulturní památka.Jeskyni vytesal lidový umělec Schille v letech 1710-1711.Plastiky jsou z pozdější doby ze začátku 19.století.Z venkovních reliéfů se dochovala jenom malá část.Kaple zřejmě nahrazovala kostel,který byl ve vsi postaven roku 1735.Kaple musela být moc pěkná,bohužel byla postupně rozkradena a proto  je od roku 2002 zajištěna mřížemi.Tak jsem fotila skrze mříže,ale to už fotím hodně často.










Zbytky určitě zajímavých reliéfů







Kostel Nejsvětější trojice z roku 1735 byl postaven v barokním slohu.Zařízení bylo z části vykradeno.Neskutečné.České ručičky jsou nenechavé.I když ono se krade všude.
Kostel není v dobrém stavu,ale takových kostelů je na našich cestách hodně.






Dále jsme pokračovali na Velký Valtinov k tvrzi Tlustec.Taky pěkná zřícenina.Tvrz zřejmě patřila panskému sídlu ve vsi.Zmínky o ni pocházejí  už ze 16.století.Na internetu zveřejněné fotografie asi staršího data,protože jsem byla překvapená v jakém je stavu teď.Ani jsem blíže nešla.


Zámek Velký Valtinov je oplocen,nachází se v nějakém areálu a tak jsem opět fotila přes mříže.Původně zde stála tvrz,která byla kolem roku 1600 přestavěna na renesanční zámek.Po roce 1729 byl zámek barokně upraven.Zámek je chráněn jako kulturní památka.Je zřejmě v soukromých rukách.



Dalším místem,kam jsem se nedostala a fotila přes bránu je kaple Božího hrobu v Mimoni.Je to významná barokní památka.Stavbu započal roku 1665 významný stavitel Giulio Broggio a dokončil ji roku 1667.Otevřena je asi jenom o bohoslužbách.







A posledním místem je kostel sv.Václava v Dolní Krupé,to je už Středočeský kraj.Stavba pochází ze 13.století a v roce 1783 byl kostel barokně upraven .


Budova fary slouží jako muzeum.Jezdíme tady často,ale vevnitř jsme nebyli.Musím napravit.


Další zastávka byla v lese a tam bylo nejlépe.Sice bylo na nule,ale zima mně nebyla.Nefoukalo a v lese byl krásný vzduch.A po deštivých dnech se tu vše zelenalo.Bleky popadla první klacek a musela jsem ji ho házet.Já jsem si hlavně nasbírala větvičky na adventní výzdobu.Bylo jich tady plno.









Blížíme se k domovu.Nad Turnovem jsou mraky a už jsme taky v jednom úseku projeli přeháňkou.


To byl po nějaké době další náš výlet.Dobře jsme udělali,že jsme se někam podívali.Syn přijel z venku se psem a opět prší a je mlha.
Ještě,že se blíží advent,který mám moc ráda a těší mě přípravy na něj.
Mějte hezké dny

16 komentářů:

  1. Jitu, díky za krásný výlet. Poznala jsem další místa a památky, které jsou od nás daleko. Jen je velká škoda, že jsou některé ve špatném stavu. Moc se mi líbí skalní kaple a je mi líto, že jsou u nás tak nenechaví lidé a musí krást.
    Já jsem se včera alespoň prošla a jsem za to ráda, dnes je opět zataženo. Měj hezký den.

    OdpovědětVymazat
  2. Je to pěkný příspěvek, který rozšiřuje obzory nám vzdáleným a tady musím připsat, že ke mně jsou tato místa vzdálená ještě více, než u mojí předchůdkyně. Skalní kaple je zajímavá věc, ale nechápu ty "chytré" lidi, kteří do pískovce musejí vyrýt své jméno nebo datum návštěvy. Že je spousta kostelů, tvrzí a dokonce zámků ještě v horším stavu, než je na foto, dám v dohledné době příklad na blog, ale bude tam překvapení - jak to někdo dokáže opravit.
    Výlet jste měli hezký a užitečný a přeji další podobné výjezdy. ☺

    OdpovědětVymazat
  3. Jitko, jelikož znám ten kraj pod Ještědem a pod Ralskem docela dobře, tak mne tvá reportáž nešokuje tolik, ale stejně, ani se někdy nedivím, že nás, Čechy, Němci považují za zloděje. I když já jsem nikdy nekradla, asi je hodně těch, kteří tomu holdují a nevadí jim to.
    Hezky jste si s Bleky užili vzduchu a krajiny. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  4. Jitu, vyrazili jste si na krásný výlet. Tu kapli znám. Stavovali jsme se tam, když jsme byli u Pekelných dolů a u skalních reliéfů u Brniště. Zámek ve Velkém Valtinově i tvrz jsou na tom podobně jako zámek v Lipové. Měj se moc pěkně a opatruj se.

    OdpovědětVymazat
  5. Jitus, moc se mi líbí ta skalní kaple, krajkové fotky s námrazou i Bleky. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  6. Parádní výlet, Jituško! Zvala si nás na moc zajímavá místa. Ráda jsem se podívala!
    Měj pohodový den, Helena

    OdpovědětVymazat
  7. Pěkný den Jíťo. Super podívaná. Ta kaple je pěkná. Člověk ať žasne co vše se nachází v naší zemičce. No díky Tobě toho vím zase více. ⚛ ღ ♥

    OdpovědětVymazat
  8. Jituško, tak to jsem zírala na ty památky, moc se mi líbily. Maru

    OdpovědětVymazat
  9. To jste u vás měli opravdu krásně! Je skvělé, že jste vyrazili ven, byla by škoda přijít o takovou nádheru :)

    OdpovědětVymazat
  10. Ahojky Jituško,parádni výletik,a krásné fotky ta kaple je moc hezka-hezký pátek

    OdpovědětVymazat
  11. Jituš, krásná připomínka, jak je u nás krásně. Ta místa neznám. Ale od ledna budu v důchodu, tak se snad taky dostanu na víc míst. "Bohužel" manžel je "mlaďoch", čeká ho ještě pět let práce. Ale dost cestuje pracovně, tak budu moct s ním. Měj se hezky. J.

    OdpovědětVymazat
  12. krásné a zajímavé,hezké dny..Sv.

    OdpovědětVymazat
  13. Krásné Jitu opět super výlet ta kaple se mi líbí a hlavně opět Bleky ta je opravdu boží♥

    OdpovědětVymazat
  14. Pěkné fotečky Jitu , KRÁSNÝ VÝLET ♥

    OdpovědětVymazat
  15. Děvčata všem Vám moc děkuj

    OdpovědětVymazat
  16. Prima fota, nádherný výlet ♥

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za Vaše komentáře,které vždy potěší a kterých si velmi vážím.
Vzhledem k mému problému nebudu děkovat každému jednotlivě,odpovím pouze,pokud budete mít nějaký dotaz k uveřejněnému příspěvku.Děkuji za pochopení