8.7.23

Úžasný svět písku

 Začaly prázdniny,vnoučata jsou doma a tak mám v plánu je občas pozvat  na nějaký výlet.Je to ovšem  dost těžké,protože všichni mají brígády a navíc nejstarší vnučka tráví většinu času u přítele v Pardubicích,kde má i brigádu,ale ráda prý s námi někam pojede.Naštěstí mají i volné dny a tak v pondělí vnuk přijal s radostí pozvánku na společný výlet.V plánu byl Svět písku u zámku v Doksech.S tím přišel manžel,za což jsem byla ráda,protože všechny výlety jinak plánuji sama.Vyrazili jsme už brzy dopoledne směr Doksy.

Úžasný svět písku je místo,které vypráví příběhy.Nachází se v bývalé tělocvičně v zámeckém parku Doksy.Sochy z písku vytváří sochař Bosambo,který je svou tvorbou známý po celém světě.Ze sta tun písku a šesti tun vody vytvořil sochy na téma Doksy a osobnosti.Písek,ze kterého umělec tvoří obsahuje nepatrné množství jílu,díky němuž pak drží sochy  pohromadě.Nejdříve jsme se prošli kolem zámku,který působí dost omšele.Byl postaven Janem z Vertenberka  koncem 16.století v duchu renesance.V roce 1620 získává zámek Albrecht z Valdštejna.Jeho rod zámek vlastní až do roku 1945.V první polovině 18.století prošel zámek barokní úpravou.Dnešní podobu získal po rekonstrukci na přelomu 19. a 20.století.Kolem zámku se rozkládá anglický park z 19.století.Zámek i park je památkově chráněn.













Vnuka zaujali netopýři,kteří sídlí v půdních prostorách zámku



Z písku vypadá zámek hezky






Oči jako živé

















Hrad Bezděz tu zatím není,protože spadl a pán na něm bude pracovat znovu.
Když jsme do místnosti vstoupili začal nám o všem vyprávět.Moc jsem neposlouchala,diskutoval
s ním manžel a vnuk a já se soutsředila více na focení.Doma se ptám manžela,když jsem
připravovala příspěvek na blog a kde je Bezděz?Mám tady popisky.A tak mi to vysvětlil s dodáním,
že kdybych poslouchala,věděla bych.Já si spíše četla popisky u soch .





V zámku sídlí Muzeum čtyřlístku




Výstavy z písku tu budou i následující roky vždy na jiné téma,protože pán má budovu pronajatou
na pět let.Tak sem zase po roce třeba zavítáme.


Ve městě jsme se zastavili u zavřeného muzea Karla Hynka Máchy,které vzniklo
v budově bývalého špitálu.Poskytoval  přístřeší starým  lidem a osiřelým dětem.Jedná se
o zdejší nejstarší stavení postavené roku 1669.Bylo pondělí,to jsme si uvědomili až později a to
jsou některé památky zavřené.





Socha sv.Prokopa



Do města jsme nešli,to nás moc nezajímalo.Akorát jsem připomínala vnukovi,že jsme tu byli s nimi na dovolené
u Máchova jezera v kempu.Jeli jsme se tam podívat,ale všude už bylo tolik lidí a nenašli jsme místo na parkování.
Na čekání až se nějaké uvolní nemá manžel trpělivost a tak jsme jeli dále.To měl už v režii vnuk,kam se chce podívat.
Najedu teď na prázdninový režim.Příspěvky na blog mám nahrané až do konce července.Budeme pár dní u mé sestry a přátel na chalupě.
Kočička cestuje s námi.
Užívejte si léto,prázdniny a dovolenou



11 komentářů:

  1. Jituško, tak to je tedy paráda! Úžasná výstava, děkuji za sdílení! Moc ráda jsem se podívala, líbí se mi i ta budova Máchova muzea - krásný domeček.
    Moc ti přeji příjemné dny, užij si je v pohodě a ve zdraví! Pa, Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Jituš, ráda jsem se podívala, je to výborný nápad. Sochy z písku občas někde bývají, přes léto by pořád měla být socha sv. Pavlíny - patronky Olomouce u radnice na Horním náměstí. Užijte si léta, však vnoučata jsou velká, tak ať se postarají, neboli přijdou s nápadem, který by zaujal všechny. Není vždy snadné něco "vymyslet". Abych nezapomněla, děkuji za dobře vyfocené popisy k sochám, dá se to zvětšit a přečíst, já to tedy čtu.
    Přeji Ti příjemný prázdninový režim. 👍

    OdpovědětVymazat
  3. To je zajímavé. Překvapilo mne, že sochy z písku jsou v budově. Poprvé jsem krásná díla z písku viděla v Písku na nábřeží. Je to velkolepé a docela bych ráda viděla sochaře při práci. Jitusko měj se hezky a přeji krásné léto a hodně výletů.

    OdpovědětVymazat
  4. Moc zajímavé,pískové sochy jsem sama navštívila na Slovensku i na Radhošti,stojí za to to vidět.Přeji jituš pěkné léto a spoustu hezkých zážitků.

    OdpovědětVymazat
  5. Fukcarinka - Jitko, především vám přeji pohodový pobyt. Fotografie jsem si se zájmem prohlédla👍. Navštívili jste zajímavou výstavu.

    OdpovědětVymazat
  6. Jitko, ráda jsem si prohlédla nádherné pískové sochy, je to fakt paráda. Máchovo muzeum je krásná stavba. Výlet jste si určitě užívali, měj se hezky, pá 😀😉

    OdpovědětVymazat
  7. Pískové sochy vypadají moc zajímavě a budova muzea K.H.Máchy je moc pěkná, takové stavby se mi líbí. Staré stavby mají své kouzlo. Přeji krásné léto a hezký víkend!!!

    OdpovědětVymazat
  8. Zdravím Jíťo, to je pokoukáníčko ⚛ ღ ♥ sochy z písku to je velká krása.Když jsem byla u Květušky , tak jsem je obdivovala u řeky Otavy. Super.

    OdpovědětVymazat
  9. Jituško parádní výlet! Moc se mě sochy líbí i výstava. Měj se fibře, Kenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  10. No páni Jitu, to jsou nádherné sochy z písku líbí se mi moc i budova Máchy je krásná. Měj se hezky a krásné dny přeji.

    OdpovědětVymazat
  11. Pěkné fotky Jituško, výstava je super ♥

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za Vaše komentáře,které vždy potěší a kterých si velmi vážím.
Vzhledem k mému problému nebudu děkovat každému jednotlivě,odpovím pouze,pokud budete mít nějaký dotaz k uveřejněnému příspěvku.Děkuji za pochopení