26.9.21

Zámek Rožďalovice a kostel Řitonice

 V plánu tato místa nebyla,ale dostali jsme se tam z důvodu,že moje dcera chce každému pomáhat,no možná to zdědila po mně.Na obědy k nim do restaurace chodí i dost seniorů a ona se o každého zajímá.Nebudu to tady rozebírat a tak jsme vezli jedné babičce do domova seniorů v Rožďalovicích balík od její sestry,která špatně chodí.Nám to nevadilo,jezdíme všude možně a není vždy účelem nějaká památka.Po té pátrám až potom.Až na mapě jsem zjistila,že jedeme vlastně do zámku.Historie zámku není dlouhá.Byl postaven v roce 1622 v renesančním slohu.V roce 1760 byl přestavěn v pozdně barokní sídlo.Další stavební úpravy byly v roce 1935-1938,kdy vznikla současná podoba zámku.Za pozornost stojí kaple a nebo sály s rokokovými nástěnnými malbami.Za vlastnictví Lobkowiczů byla roku 1897 přistavěna věžička s hodinami.Já jsem se nedostala dále,jak na vrátnici.Rožďalovice se nachází ve Středočeském kraji v okrese Nymburk.






Hned vedle zámku je kostel sv.Havla.Byl zbudovaný v letech 1725-1734.




Brána byla zavřená a až,když jsme odjížděli a podívala jsem se zpátky,tak jsem viděla,že je vchod je z jiné strany.Ale manžel se už nechtěl vracet.Taky začalo opět poprchávat.



Při zpáteční cestě jsem na navigaci našla dřevěnou zvonici v Řitonicích,ty leží už v okrese Mladá Boleslav.Kdysi jsme je navštěvovali,ale tahle mně unikla.Nebyla nic moc.Stojí u kostela sv.Štěpána.Je to gotický kostel z 2.poloviny 14.století.V letech 1669 až 1709 byl přestavěn do barokní podoby.V roce 1897-1898 byl celkově restaurován.






Dřevěná zvonice.Nedokázala jsem o ni na internetu nic zjistit.






A tak se nenápadná místa dostala ke mně na blog.Ale příště Vás pozvu do krásných barev,na výstavu Babí léto.V pátek bylo moc hezky a tak jsem toho hodně nafotila.Snad brzy něco z toho vyberu a možná i něco na fotografickou výzvu.
Mějte hezké poslední zářijové dny

15 komentářů:

  1. Super Jituško, udělali jste dobrý skutek a ještě i krásné fotky. Navíc jste zase viděli něco nového ♥

    OdpovědětVymazat
  2. Jituš, ráda jsem se podívala do míst, která neznám a architektura je to zajímavá. Je vidět, že jsou různé důvody, aby se člověk někam dostal. Super... ☺

    OdpovědětVymazat
  3. Jituško, dobré srdce tě zavedlo a půvabné místo.
    Přeji příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
  4. Jituško zdravím zase si mne potěšila krásnýma fotkama ty naše cestovatelko moc děkuji a hezký nový týden přeji ..

    OdpovědětVymazat
  5. nádherné fotky Jituško
    krásný nový týden ti přeji

    OdpovědětVymazat
  6. Další pěkné místo, které neznám ⚛ ღ ♥ Krásně jsi fotila a ještě jsi udělala dobrý skutek. V dnešní době by toto moc lidí nepochopilo. Měj prima nový týden

    OdpovědětVymazat
  7. To je pěkné že jste babičce vezli balíček :) :) Pěkné fotky!

    OdpovědětVymazat
  8. Jituš, to jsou další zajímavá místa i když volají po opravě, jak kostel, tak ta dřevěná zvonička. Zaujalo mě to obrovské hejno (asi špačků...). Hezký je i ten zámek. My jsme byli u zámku ve Sloupu a také je tam domov seniorů. Jsi hodná, že jsi balík od té paní její sestře doručila a vlastně jsi tak měla i výlet do méně známých míst. Měj se moc pěkně.

    OdpovědětVymazat
  9. Moc pěkná místa, krásné fotky.
    A udělali jste dobrý skutek.
    Krásný den.

    OdpovědětVymazat
  10. Jituš, krásné fotky z míst, která neznám. Asi bych to měla někdy napravit.
    Měj hezké podzimní dny. 🍂🍀

    OdpovědětVymazat
  11. Jituš, ahoj. To musela mít ta babička radost... Na výstavu fotky určitě dej, už se těším. Pá Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  12. Jitko, zajímavé místo, už se těším na pokračování.
    Pěkný den. Jitka

    OdpovědětVymazat
  13. V mnoha zámcích jsou domovy pro seniory a díky vstřícnosti dcery jste objevili další památku, kterou jsem neznala ani jménem.

    OdpovědětVymazat
  14. Jituško udělala jsi radost babičce a mě také, parádní fotečky i povídání ♥

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za Vaše komentáře,které vždy potěší a kterých si velmi vážím.
Vzhledem k mému problému nebudu děkovat každému jednotlivě,odpovím pouze,pokud budete mít nějaký dotaz k uveřejněnému příspěvku.Děkuji za pochopení