30.8.19

Jizerka a přehrada Souš

Osada Jizerka leží v srdci Jizerských hor a je nejvýše položenou obcí v České republice.Je jednou z částí obce Kořenov v okrese Jablonec nad Nisou.Leží ve výšce 862 m.n.m.V zimních měsících bývá často odříznuta od světa.Je tu 35 domů  a zástavba je od roku 1995 chráněna jako vesnická památková rezervace.První zmínka o osadě je z roku 1539 jako sídlo čihařů.Později ji osídlili dřevorubci a sběrači drahých kamenů.
Většina domů v obci je dnes využívána k rekreaci.Jizerka je významnou turistickou křižovatkou.Jednak pro pěší turistiku,potom je tu hodně cyklostezek a v zimě upravované běžecké tratě.Díky sestře,která dlouho bydlela v Tanvaldě,později v Kořenově se staly pro nás kdysi Jizerské hory cílem častých pěších výletů a v zimě běžeckých.V té době jsem si koupila nádhernou knížku od Miloslava Nevrlého Kniha o Jizerských horách,kde jsem hledala náměty na výlety,aby byly pro naše děti přitažlivější a tak jsme jeden čas chodili po křížkách,kterých je v Jizerských horách hodně.Ke každému křížku je nějaký,většinou smutný příběh a to děti zaujalo.Tentokrát jsme utíkali do vyšších poloh,protože u nás v nížině je pořád velké horko.Tady bylo příjemně a hlavně foukal vítr,který byl občas dost ostrý.Mám to tady ráda.Po příjezdu z Polubného zanecháme auto na parkovišti u Chaty pod Bukovcem,dál je vjezd aut zakázán.












Zastavujeme u pomníčku.významného rodáka.










Osada Jizerka je malebná.Dominantou Jizerky je jedna z nejvyšších čedičových vyvřelin ve Střední Evropě,vrch Bukovec 1005 m.n.m.







Je to tu samá pěkná chalupa.Má tu svoji i nejbohatší Čech.




Muzeum Jizerských hor.Bohužel otevřeno pouze o víkendu.Nevadí nám to, v muzeu jsme už byli.


Vracíme se zpátky k parkovišti a vydáváme se cestou do lesa,kde se zdá není tolik turistů a cyklistů.Jdeme po cestě směr Protržená přehrada.Je to tam 10 km.To v plánu nemáme,z jiných míst je to k přehradě mnohem kratší.Také ji máme v plánu.


Tady je krásně a mohu si v pohodě fotit květinky.


Cesta je vlastně cyklostezka a tak si říkám,jak by se mi tady na kole krásně jelo.





Z Jizerky si uděláme zastávku u přehrady Souš.Tady se mi to také moc líbí.Souš je přehradní nádrž se sypanou hrází na řece Černá Desná.Byla vybudována v letech 1911-1915.Slouží jako zásobárna pitné vody pro Jablonecko a Tanvaldsko.Koupání a rybolov je přísně zakázáno a okolí je přísně chráněno.











Chybí mi tady dřevěná plastika ženy










Jizerská oblast tmavé oblohy zaujímá území o rozloze necelých 75 km čtverečních a znamená to,že se tu jedná o nejhustší tmu u nás.O světelném znečištění jste asi už slyšeli,vzniká neuváženým používáním umělého světla hlavně ve městech.Města se stala světelnými ostrovy.Zde je však tma zachována.Z Jizerky při dobré viditelnosti je možné vidět až 2000 hvězd.


Albrechtice v Jizerských horách






Zastavujeme ještě u sjezdovky v Albrechticích,která začíná na Tanvaldském Špičáku.Když jsme jezdili k sestře,tak jsme se tu rozloučili s dětma,to už byly větší a jezdily na této sjezdovce a my pokračovali dál na běžkách.A zpátky jsme si je zase vyzvedli.Já mám všude takových vzpomínek.Ještě nedávno jsem říkala,že zatím nevzpomínám,protože pořád ještě mám nové zážitky.Poslední dobou vzpomínám hodně,asi stárnu.




Tanvaldský Špičák.Když jsme stáli nahoře,tak jsem si říkala to je hrozné,není vůbec vidět na dojezd.Bylo to hodně prudké.Ale s dětma tu lyžoval sestry manžel a ten na ně dohlédnul.



Kostel sv.Františka z Pauly v Albrechticích.







Trochu se kupí mraky,ale už razíme směr Turnov.V dáli je Ještěd.


Samozřejmě,že je vidět i Bezděz





V Jizerkách bylo krásně a určitě jsme tu nebyli naposledy.
Mějte hezký víkend a opatrujte se


26 komentářů:

  1. Jitko, další super výlet a skvělé fotky. Poznávám tu z kalendáře. :o)
    Měj krásný víkend. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo,děkuji moc.Jo,jedna fotka je na kalendáři

      Vymazat
  2. Je tam krásně Jituško....🤗🤗

    OdpovědětVymazat
  3. Jituško tak to jsou perfektní fotečky🌻💐🌻💐je tam opravdu krásně♥ Hezký víkend přeji jinak pejsek je v pořádku♥Zítra přijede s dcerou, tak se na něj moc těším :)

    OdpovědětVymazat
  4. Jituško, děkuji za nádherné fotky. Zrovna včera jsem s manželem o Jizerkách, Souši mluvili - máme to tam moc rádi. Náš podzimní výlet bude pravděpodobně směřovat právě tam.
    Přeji hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko,děkuji.Podzim tu bude nádherný,také možná ještě zavítáme

      Vymazat
  5. Nádherné fotky Jíťo, rásné popisky, opět jsem se pokochala krásou přírody. Bleky si výlet patřičně také užila. Je tam krásně ☀️🍀🐝🥀🍄🍹🐞♥️

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni,děkuji.Bleky si užívá všechno,když je venku

      Vymazat
  6. Moc krásné fotografie z krásných míst. Hodně jste toho prošli. Škoda, že do těchto míst se bychom asi těžko dostali. Přece jen spojení od nás je tam dost složité. To by bylo zase spíše na ubytování.Tak děkuji za tuto krásnou podívanou. Některé chalupy se často objevují v televizi, když v počasí hlásí nejchladnější místa. Přehrada je také moc krásná. Dostali jste se k ní docela blízko. To v Chřibské, která je zásobárnou vody pro Rumburk a Varnsdorf se nesmí vůbec. Tam je to uzavřené dost daleko od přehrady jako vodárenské pásmo a vstup je tam zakázaný. Měj krásný zbytek léta a těším se na další nádherné fotografie...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaru,děkuji.Tady to tak přísné není.Nesmíš jít hlavně až k vodě.Mají to oplocené a okolo přehrady vede i silnice na Smědavu

      Vymazat
  7. Jitulko tak to jsou překrásné fotečky a ty chaloupky něco nádherného *****************************krájina nádherná

    OdpovědětVymazat
  8. Jitka nádherné fotky si spravila.... Tá naša českoslovenká zem je krááááásna********************

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Slávko,děkuji.Mně se líbí skoro všude,kam jedem

      Vymazat
  9. Ahoj, Jituš, prostě krása...až se mi chce napsat... " zemský ráj to napohled " ...naše zem je opravdu krásná! Děkuji za výlet a přeji pěkný podvečer...♥ :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale,děkuji.Přesně tak,zemský ráj to napohled

      Vymazat
  10. Jitus,to je prostě nádhera.Jizerky trochu znám ráda bych se tam ještě podívala.Hezky začátek září.F.

    OdpovědětVymazat
  11. Ahojík Jituško konečně jsem zpět. Opět nádherná foty, umíš nejen nádherně fotit ale četla jsem, že i paměť výbornou. Na chybějící plastiku jsi ihned přišla. Dnes budu dočítat bez komentářů, čas mě tlačí. Jsi naše holka báječná, super fotečky, ale i komentáře bezvadné ♥ ♥ ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Danuško,děkuji.Na něco si vzpomínám,ale kam jsem co uložila před chvíli ne...

      Vymazat
  12. nádherné fotky i příroda ♥ Jituško 14 dní nebudu, jedu pryč a počítáč jde do opravy ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Květuš,moc děkuji.Ať jedeš,kam jedeš měj se moc hezky

      Vymazat
  13. Krásné fotky, Jituško. Pro nás daleko, tak se kochám aspoň takto. Ale třeba se tam někdy podíváme, ty kopce lákají 👌
    Krásný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko,moc děkuji.Také jsem ráda,že se i u tebe podívám na místa,které neznám a asi i těžko už poznám.

      Vymazat

Moc děkuji za Vaše komentáře,které vždy potěší a kterých si velmi vážím.
Vzhledem k mému problému nebudu děkovat každému jednotlivě,odpovím pouze,pokud budete mít nějaký dotaz k uveřejněnému příspěvku.Děkuji za pochopení