18.6.20

Kolem Kosmonos

Dnes Vám představím pár památek,které nejsou tak v zájmu veřejnosti.Jak jsem už psala často jezdíme něco obstarávat mladým do restaurace,nebo vezeme někam vnučku a nebo vnuka.Většinou volá dcera a začíná,nepojedete tam a tam,něco bychom potřebovali.Ani ji nenechám domluvit a už kývu,jo,pojedeme.Beru to jako příležitost spojit užitečné s příjemným.Tak jsme jeden horký den jeli do Mladé Boleslavi a Kosmonos.Protože takové akce většinou hoří,tak jsem si v rychlosti napsala na papírek pár zajímavostí v okolí.Překvapilo mě,že kousek od Kosmonos je obec Josefův Důl.Znám ji v Jizerských horách,ale vůbec jsem netušila,že je i v okrese Mladá Boleslav.Našla jsem,že je tady zámek a hrobka rodu Leitenbergerů.
Obec Josefův Důl byla stavěna jako dělnická kolonie pro zdejší textilní továrnu.Roku 1763 sem hrabě Bolza stěhuje textilní výrobu z nedalekých Kosmonos a zakládá zde továrnu.Roku 1793 ji prodává Janu Josefu Leitenbergerovi.Roku 1833 se vedení továrny ujímá hrabě Bedřich Leitenberger.V těchto časech nastal největší rozmach obce.V roce 1860 si  zde nechal postavit zámek v pseudorenesančním stylu Friedrich Franz Leitenberger,hlava třetí generace rodu textilních baronů.Od dělnického sídliště byl oddělen rozsáhlým parkem.V majetku rodiny byl zámek do roku 1920.Nyní je v soukromých rukách.

Zámek na starých fotografiích./Staženo z internetu/




Stav zámku nyní.Zdá se mi,že přední část zámku je opravená.Snad se dočká opravy celý zámek.






Nad obcí na srázu nad levým břehem Jizery se tyčí hrobka rodiny Leitenbergerů.Ta mě zajímala více.
Jenže,jak se k ní dostat.Cesta byla do prudkého kopce a manžel mě oznámil,že na mě počká dole.
Pustí mě samotnou do lesa,to je celý on.


Autorem hrobky,kombinující románské a gotické slohové znaky je architekt Ludwig von Zettl.
Po vymření rodu a zejména po roce 1945 stavba zpustla.Částečně byla opravena po roce 1990.
Zajímavá,krásná stavba.






Z Josefova Dolu jsme se jeli podívat na dřevěnou zvonici do Horních Stakor.
Dřevěná,čtyřboká zvonice je z roku 1700.Jedná se o lichoběžníkovou dřevěnou stavbu na nízké kamenné podezdívce.Vrchol zvonice je zakončen čtvercovou věžičkou.Stavba je krom podezdívky celá pobita dřevěnými šindeli.Uvnitř se nacházejí dva zvony - velký z roku 1577 a malý umíráček z roku 1849.



Vedle zvonice je kostel sv.Havla.V regionu je to ojedinělá církevní stavba v secesním stylu podle projektu A.Čenského z roku 1903.Původně zde stál kostel ze 17.století,který byl zbořen.




Další zajímavou stavbu kostela  jsme navštívili v Dobrovicích.Jeho červené věžičky jsou vidět z daleka.Jednou jsem si ho z dálky fotila a tak jsem byla ráda,že jsme se konečně u něj zastavili.
Kostel sv.Václava je netypická, pozdně gotická a renesanční sakrální stavba.Díky svým třem špičatým věžím je právě vidět z velké dálky.Kostel byl postaven roku 1571 Jiřím Cetenským z Cetné.Renesančně upraven a vyzdoben byl roku 1609,dále v roce 1736 a znovu důkladně opraven v roce 1887 architektem M.Truskem.Kostel je chráněn jako kulturní památka České republiky.

Z dálky vypadá kostel jako z pohádky








Posledním místem,kde jsme se zastavili byl zámek Vinařice.Zámek vznikl renesanční přestavbou původní tvrze,která v průběhu 16.století za Adama z Valdštejna probíhala ve dvou fázích.Jednoduchá gotická tvrz zde stála již roku 1340.Majitelé se zde často střídali.Renesanční přestavba byla dokončena nejpozději v roce 1638.Po roce 1945 byl zámek zkonfiskován,v 50.a 60.letech 20.století sloužil místnímu zemědělskému družstvu,později v něm byly byty a depozitář.Od roku 1999 je zámek v soukromých rukách,proběhla nedávno rekonstrukce a je komerčně využívám k pořádání společenských akcí.

Zámek na staré fotografii./Staženo z Internetu/


Dovnitř nás nepustili a tak nakukuji,jak se dá.Je fakt,že jsem se o to ani nepokoušela.







Výhledy jsou pro mě zvláštní.Samá rovina






Jsem ráda,že jsme viděli,jak zámek vypadá aspoň z dálky






Byla jsem ráda,že jsme poznali pár zajímavostí kolem Kosmonos,které jsou u Mladé Boleslavi,kam docela často jezdíme.Doufám,že v neděli uskutečníme něco podobného až pojedeme pro vnuka k jeho přítelkyni kousek za Mělník.Těším se a doufám,že nebude pršet,jako minulou neděli,kdy jsme ho tam vezli.
Přeji Vám hezké dny


20 komentářů:

  1. Krásné fotografie Jituško. Ta dřevěná zvonička je překrásná i pohádkový kostel v Dobrovicích. Zámek Vinařice je také zajímavý. Navštívili jste krásná a zajímavá místa. Je škoda, že spousta krásných památek se začne opravovat, až když jsou dokonale zničené a opravy pak stojí hodně peněz. Přeji Ti příjemné dny i když teď mají být deštivé, ale po dešti zase vyjde sluníčko.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaru,děkuji.A co těch památek na spadnutí je.Také mě to mrzí.Jenže,všude stejný problém,nejsou finance.Měli bychom si takových věcí více vážit

      Vymazat
  2. Jituško, děkuji za pěkný zážitek při prohlížení krásných fotografií a komentářů k nim. :) Zas se mi rozšířily obzory :) Pěkný večer přeji. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Jíťo. tak jsem se v duchu prošla s Tebou, pěknou krajinou viděla skvělé stavby.paráda 💕🌸💖🌷🌼💕🌸

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni,děkuji.Ono vždy,když někam jedeme třeba za jiným účelem,tak se pár zajímavostí najde

      Vymazat
  4. Jituško, umíš nají naprosto skvělé, neprofláknuté stavby. tvé výlety mě moc baví...
    Děkuji a přeji hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko,to jsem celá já.Možná ty stavby už dávno nikoho nezajímají.Já v tom našla nějaké zalíbení.

      Vymazat
  5. Představila jsi mně neznámý koutek naší země a stále musím obdivovat, jak je u nás krásně a krajina rozdílná. Ta rovinatá krajina je opravdu zajímavá pro člověka z kopečků. O Kosmonosech už jsem něco slyšela, ale vůbec netuším, v jaké souvislosti. Hezké dny na cestování.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško,Kosmonosy jsou také zajímavé,ale protože je tam docela rušno,je to takové předměstí Mladé Boleslavi,tak jsme jeli raději kousek za.Jinak v Kosmonosích je zámek,Loreta a asi hodně známá psychiatrická léčebna a jistě i další zajímavosti

      Vymazat
  6. Jitko, zase zajímavý článek a krásné fotky. Se zájmem jsem si přečetla i proto, že v Kosmonosích se narodila manželova babička. Marie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško,děkuji.Tak nejsou Kosmonosy pro tebe neznámé

      Vymazat
  7. Zase samou krásu tady máš moc děkuji za hezkou podívánou ta zvonice je super************************** popřeko krásný víkend no u nás stále prší

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bětuško,děkuji.Dřevěné zvonice se mi také líbí a za pár z nich jsem se vypravila

      Vymazat
  8. To se mi moc líbí! Dostaneš cíl a vykouzlíš báječný výlet :)
    Taky proto, že je v Česku tolik krásy.

    OdpovědětVymazat
  9. Výhledy značně jednotvárné. Byť barevné. Nebýt občas nějakého toho zámku, bylo by to snad i uspávající...mám ráda, když dostávají zámky novou šanci na život. je pravdou, že když jsme jezdili do Mladé Boleslavi na výstavy s Bobešem, pravidelně jsem v autě usínala, normálně se mi to nestává, ale ta krajina je taková vážně nezáživná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také nejsem na tu rovinu zvyklá.Pro mě vždy bývalo hrozně nezáživné,když jsme jezdili k moři přes Maďarsko,to bylo opravdu uspávající.Jaký rozdíl,když se potom jezdilo přes Rakousko.

      Vymazat
  10. Moc pěkné fotky******tyto končiny vůbec neznám , děkuji za pěknou procházku ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Květuš,děkuji.Také jsem tu byla poprvé i když do Boleslavi jezdíme často

      Vymazat

Moc děkuji za Vaše komentáře,které vždy potěší a kterých si velmi vážím.
Vzhledem k mému problému nebudu děkovat každému jednotlivě,odpovím pouze,pokud budete mít nějaký dotaz k uveřejněnému příspěvku.Děkuji za pochopení